Współwłasność 1/3 części lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 16 lis 2023, 12:29

Fantomas pisze:
07 lut 2023, 11:52
Interpretacja z LEX.

Pytanie:
Jak należy rozumieć art. 4b ustawy o dodatkach mieszkaniowych mówiący, że jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części?
Wnioskodawca posiada tytuł prawny do 1/3 lokalu mieszkalnego (własność). Mieszka w nim jednak sam i sam opłaca należności za mieszkanie.
Czy wydatki, które ponosi należy ustalić w 1/3 rzeczywistej wysokości?

ODPOWIEDŹ
W przedstawionym stanie faktycznym sprawy, do obliczenia dodatku mieszkaniowego należy przyjąć 1/3 rzeczywistej wysokości poniesionych wydatków związanych z utrzymaniem mieszkania. Zgodnie z art. 5 ust. 4b u.d.m., jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części.
miałam podobną sytuację i jednoznacznie nie potrafili mi udzielic odpowiedzi...nawet do SKO zadzwoniłam i ...Pani powiedziała,że ...przyznałaby na całość mieszkania bo całe zajmuje mimo, że ma tytuł prawny do 1/3...że ten ustęp 4b art 5 dotyczy raczej mieszkań, gdzie np są dwa gospodarstwa domowe :roll: ...o...tyle się dowiedziałam...radcy różnie też mówili aż przyznałam do całości :oops:
ale szczerze...drążyłam specjalnie temat by zrozumieć ...co poeta miał na myśli wstawiając ten ustęp 4b...jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam, a orzeczeń sądów też do tego nie ma :( no...w lex nie znalazłam przypisanego do tego ustępu :)
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 21 lis 2023, 9:54

miałam podobną sytuację i jednoznacznie nie potrafili mi udzielic odpowiedzi...nawet do SKO zadzwoniłam i ...Pani powiedziała,że ...przyznałaby na całość mieszkania bo całe zajmuje mimo, że ma tytuł prawny do 1/3...że ten ustęp 4b art 5 dotyczy raczej mieszkań, gdzie np są dwa gospodarstwa domowe :roll: ...o...tyle się dowiedziałam...radcy różnie też mówili aż przyznałam do całości :oops:
ale szczerze...drążyłam specjalnie temat by zrozumieć ...co poeta miał na myśli wstawiając ten ustęp 4b...jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam, a orzeczeń sądów też do tego nie ma :( no...w lex nie znalazłam przypisanego do tego ustępu :)
przyznałaby na całość mieszkania bo całe zajmuje mimo, że ma tytuł prawny do 1/3...że ten ustęp 4b art 5 dotyczy raczej mieszkań, gdzie np są dwa gospodarstwa domowe
moim zdaniem to trafna interpretacja
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 28 lut 2024, 14:33

Mogę podpytać moi drodzy, jak teraz w praktyce postępujecie w takich sytuacjach?
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 28 lut 2024, 15:14

Szczerze...nie mam pojęcia co oznacza ten artykuł, orzeczenia sądów są naprawdę różna i interpretacje... :shock: naczytałam się trochę...jedni piszą, że przeliczamy do powierzchni do której ma tytuł prawny...inni ale że zajmuje całe mieszkanie to należy całe wziąc pod uwagę...najlepiej to całe wziąc pod uwagę jesli mieszka w calym lokalu a od pozostałych wlascicieli...bo jesli ma 1/3 więc od pozostałych 2/3 niech ma "pozwolenie na zajmowanie lokalu i że opłaca dana osoba wydatki za cały lokal...czyli w skrócie umowa czy oświadczenie... :lol:
VIP

Napisano: 29 lut 2024, 8:56

Miałam taką sprawę, Pani ma mieszkanie-współwłasność małżeńska. Po rozwodzie nie dokonali z mężem podziału majątku.Przyznałam dodatek na 1/2 powierzchni i 1/2 wydatków. SKO a następnie sąd utrzymali w mocy decyzję.
klimatyzator
Praktykant
Od: 25 mar 2021, 10:50

Napisano: 29 lut 2024, 9:15

Dziękuję za wiadomości. Dla mnie jest to dalej mimo wszystko bardzo enigmatyczne.
Mam aktualnie kilka takich spraw, każda nieco inna. Dotychczas wydawało mi się, że jeżeli tytuł prawny jest do części, natomiast z jakiś względów lokal zajmowany jest w całości przez stronę i za całość ponosi wydatki to logicznie przyznaję dodatek do całości bo biorę pod uwagę również stan faktyczny. Trudne sprawy...
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 29 lut 2024, 9:46

klimatyzator pisze:
29 lut 2024, 8:56
Miałam taką sprawę, Pani ma mieszkanie-współwłasność małżeńska. Po rozwodzie nie dokonali z mężem podziału majątku.Przyznałam dodatek na 1/2 powierzchni i 1/2 wydatków. SKO a następnie sąd utrzymali w mocy decyzję.
a czy w tej sprawie...rozwiedzeni mieszkali razem? czy mąż się wyprowadził z lokalu
VIP

Napisano: 29 lut 2024, 9:49

Nie mieszkali razem.
klimatyzator
Praktykant

Napisano: 29 lut 2024, 9:53

My też długo się plątaliśmy, radcy prawni nie potrafili udzielić konkretnej odpowiedzi, dopiero musieliśmy sprawę przetestować w SKO i Sądzie i teraz "nasi" radcy uznają, że przecież to oczywista oczywistość.
Przepis działa też w drugą stronę np. wnioskodawca ma tytuł prawny do 1/3 mieszkania-biorę 1/3 wydatków i 1/3 metrażu mimo że zajmuje i płaci za całe mieszkanie. Przyznaję dodatek na 1/3, gdybym brała całość miałby nadmetraż.
klimatyzator
Praktykant

Napisano: 22 sty 2025, 13:29

a co w sytuacji gdy mama przepisała na 3 córki mieszkanie. W mieszkaniu mieszka tylko jedna z nich, zajmując całe mieszkanie i ponosząc wydatki za cały metraż. Czy jeżeli do wniosku dołączyłaby umowę uzyczenia spisana z pozstałymi siostrami oraz akt notarialny czy w tej sytuacji można wziąć powierzchnię i wydatki nie przeliczajac na 1/3 własności?
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x