miałam podobną sytuację i jednoznacznie nie potrafili mi udzielic odpowiedzi...nawet do SKO zadzwoniłam i ...Pani powiedziała,że ...przyznałaby na całość mieszkania bo całe zajmuje mimo, że ma tytuł prawny do 1/3...że ten ustęp 4b art 5 dotyczy raczej mieszkań, gdzie np są dwa gospodarstwa domoweFantomas pisze: ↑07 lut 2023, 11:52Interpretacja z LEX.
Pytanie:
Jak należy rozumieć art. 4b ustawy o dodatkach mieszkaniowych mówiący, że jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części?
Wnioskodawca posiada tytuł prawny do 1/3 lokalu mieszkalnego (własność). Mieszka w nim jednak sam i sam opłaca należności za mieszkanie.
Czy wydatki, które ponosi należy ustalić w 1/3 rzeczywistej wysokości?
ODPOWIEDŹ
W przedstawionym stanie faktycznym sprawy, do obliczenia dodatku mieszkaniowego należy przyjąć 1/3 rzeczywistej wysokości poniesionych wydatków związanych z utrzymaniem mieszkania. Zgodnie z art. 5 ust. 4b u.d.m., jeżeli wnioskodawca posiada tytuł prawny do części zajmowanego lokalu mieszkalnego, wydatki na mieszkanie ustala się w proporcji odpowiadającej wielkości tej części.

ale szczerze...drążyłam specjalnie temat by zrozumieć ...co poeta miał na myśli wstawiając ten ustęp 4b...jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałam, a orzeczeń sądów też do tego nie ma