Współwłasność 1/3 części lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 22 sty 2025, 14:58

właśnie ja tak robię...jeżeli pozostali właściciele mieszkania wyrażają zgodę i podpisują umowę najmu to tak...i do całości wyliczam dodatek
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 22 sty 2025, 14:58

klimatyzator pisze:
29 lut 2024, 8:56
Miałam taką sprawę, Pani ma mieszkanie-współwłasność małżeńska. Po rozwodzie nie dokonali z mężem podziału majątku.Przyznałam dodatek na 1/2 powierzchni i 1/2 wydatków. SKO a następnie sąd utrzymali w mocy decyzję.
a mógłbys się podzielić orzeczeniem sądu i sko?
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 23 sty 2025, 8:59

Również jestem zainteresowana wyrokiem WSA, tym bardziej jeśli jest świeży.
Ja przy współwłasności uwzględniam cały metraż i całe wydatki o ile wnioskodawca złoży oświadczenie, że sam mieszka i sam ponosi wydatki.
Ale mam sporo spraw, gdzie po jednym z współwłaścicieli postępowanie spadkowe się nie odbyło, albo na karcie opłat nadal widnieje zmarły współmałżonek. Postępuje jak wyżej.
Mój radca prawny zawsze powtarza, że współwłasność jest niepodzielna jeśli nie jest określony sposób korzystania.
proszę o sygnaturę wyroku,
dziękuję
Gaszek78
Praktykant
Od: 31 paź 2018, 11:05
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 23 sty 2025, 9:11

Mój radca prawny zawsze powtarza, że współwłasność jest niepodzielna jeśli nie jest określony sposób korzystania.
art. 206 k.c.
Jeżeli zatem rzecz, tak jak w rozpoznawanej sprawie, nie została podzielona do korzystania, każdy ze współwłaścicieli jest uprawniony do współposiadania rzeczy wspólnej oraz do korzystania z niej w takim zakresie, jaki daje się pogodzić ze współposiadaniem i korzystaniem z rzeczy przez pozostałych współwłaścicieli (art.206 k.c.). Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z 27 kwietnia 2001 r. III CKN 21/1999 (LEX nr 52366) z przepisów kodeksu cywilnego regulujących współwłasność nie wynika, aby współwłaściciel miał uprawnienie do korzystania tylko z takiej części wspólnej rzeczy, która odpowiada wielkości jego udziału.
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x