Wstrzymanie realizacji swiadczenia

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Gops456
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
Kontakt:

Wstrzymanie realizacji swiadczenia

Post autor: Gops456 »

Witam, czy miał ktoś przypadek kiedy o wstrzymanie wypłat swiadczenia wychowawczego prosi w oświadczeniu wnioskodawca? Chodzi o to ze członek rodziny wyjechał za granice i do chwili otrzymania jakiejkolwiek informacji z ROPS-u osoba prosi żeby jej teraz wstrzymać realizacje swiadczenia. Na podstawie jakiego artykułu i jakiej ustawy mogę to zrobic? proszę o pomoc.
Yozo
Starszy referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Re: Wstrzymanie realizacji swiadczenia

Post autor: Yozo »

nie ma takiego art. na podstawie którego można wstrzymać, więc płacisz dalej
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

ja wstrzymuje, u mnie była taka sytuacja,że Pani (w bardzo trudnej sytuacji materialnej- ciężko chore dziecko) i jej mąż wyjechał za granicę w sierpniu, wypłaty wstrzymałam i dobrze, bo od sierpnia zachodzi koordynacja a pismo z ROPS dostałam dopiero w marcu,to ile by miała do zwrotu teraz... Nawet z ROPSu dzwonią, żeby wstrzymywać wypłaty na prośbę strony, żeby uniknąć nienależnie pobranych... Do strony piszesz pismo,że od miesiąca... wstrzymuje się wypłaty ŚW na dziecko... do czasu wyjaśnienia sprawy w ROPS.
Awatar użytkownika
Sipera
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Kontakt:

Post autor: Sipera »

nie ma podstawy do wstrzymania. Kasę dalej wysyłasz. Strona może ich z konta nie pobierać.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Gops456
Stażysta
Kontakt:

No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
nowa11
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
Kontakt:

Post autor: nowa11 »

Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.
Gops456
Stażysta
Kontakt:

nowa11 pisze:
Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.

I do tej pory nikt się do tego nie przyczepił, ze Panie tak robią? Jakaś kontrola?
82gocha
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 82gocha »

art.155 kpa?
Awatar użytkownika
Sipera
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
Kontakt:

Post autor: Sipera »

82gocha pisze:art.155 kpa?
Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.

może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona Nie możesz uchylić bo nie masz decyzji ROPS co do koordynacji. Nie możesz zmienić bo niby co?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Arla
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, SW
Kontakt:

Post autor: Arla »

[quote="Gops456"]No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.[/quot

Akurat Pani z ROPSU nie jest tutaj żadną wyrocznią. ROPS popełnia błędy tak jak i my albo nawet częściej. Nie ma takiej podstawy prawnej, by na wniosek Strony wstrzymać wypłatę świadczenia (ustawa, art. 23).
ODPOWIEDZ