Wstrzymanie realizacji swiadczenia
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
Wstrzymanie realizacji swiadczenia
Witam, czy miał ktoś przypadek kiedy o wstrzymanie wypłat swiadczenia wychowawczego prosi w oświadczeniu wnioskodawca? Chodzi o to ze członek rodziny wyjechał za granice i do chwili otrzymania jakiejkolwiek informacji z ROPS-u osoba prosi żeby jej teraz wstrzymać realizacje swiadczenia. Na podstawie jakiego artykułu i jakiej ustawy mogę to zrobic? proszę o pomoc.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
Re: Wstrzymanie realizacji swiadczenia
nie ma takiego art. na podstawie którego można wstrzymać, więc płacisz dalej
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
ja wstrzymuje, u mnie była taka sytuacja,że Pani (w bardzo trudnej sytuacji materialnej- ciężko chore dziecko) i jej mąż wyjechał za granicę w sierpniu, wypłaty wstrzymałam i dobrze, bo od sierpnia zachodzi koordynacja a pismo z ROPS dostałam dopiero w marcu,to ile by miała do zwrotu teraz... Nawet z ROPSu dzwonią, żeby wstrzymywać wypłaty na prośbę strony, żeby uniknąć nienależnie pobranych... Do strony piszesz pismo,że od miesiąca... wstrzymuje się wypłaty ŚW na dziecko... do czasu wyjaśnienia sprawy w ROPS.
- Sipera
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
- Kontakt:
nie ma podstawy do wstrzymania. Kasę dalej wysyłasz. Strona może ich z konta nie pobierać.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
-
- Stażysta
- Kontakt:
No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE
- Kontakt:
Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
-
- Stażysta
- Kontakt:
nowa11 pisze:Nie,nie powołuję się na ustawę, Pani z ROPS i będą na szkoleniu pytała, to powiedziano mi,że wysyła się tylko pismo informacyjne do strony, koleżanka z ZR też tak robi.Gops456 pisze:No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.
I do tej pory nikt się do tego nie przyczepił, ze Panie tak robią? Jakaś kontrola?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
art.155 kpa?
- Sipera
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań
- Kontakt:
Decyzja ostateczna, na mocy której strona nabyła prawo, może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona przez organ administracji publicznej, który ją wydał, jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie takiej decyzji i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony; przepis art. 154 § 2 stosuje się odpowiednio.82gocha pisze:art.155 kpa?
może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona Nie możesz uchylić bo nie masz decyzji ROPS co do koordynacji. Nie możesz zmienić bo niby co?
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: ŚR, SW
- Kontakt:
[quote="Gops456"]No właśnie mi tez Pani z ROPS-u powiedziała ze jeśli strona o to prosi to lepiej wstrzymać, zeby potem nie było nienależnie pobranych. A czy w tym piśmie do strony które Pani wysyła powołuje sie Pani na jaką konkretną ustawę i artykuł? Bo w Sygnity wstrzymanie wydaje się postanowieniem.[/quot
Akurat Pani z ROPSU nie jest tutaj żadną wyrocznią. ROPS popełnia błędy tak jak i my albo nawet częściej. Nie ma takiej podstawy prawnej, by na wniosek Strony wstrzymać wypłatę świadczenia (ustawa, art. 23).
Akurat Pani z ROPSU nie jest tutaj żadną wyrocznią. ROPS popełnia błędy tak jak i my albo nawet częściej. Nie ma takiej podstawy prawnej, by na wniosek Strony wstrzymać wypłatę świadczenia (ustawa, art. 23).
Oprócz Wstrzymanie realizacji swiadczenia - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Nr decyzji z rops
Zapytania do ZUS (podjęcie pracy)pytanko?
nie przekracza, przekracza, nie przekracza-jaka procedura???
Czy dobrze przyznane
alimenty w dochodzie
ankieta i sprawozdanie
kolejny wniosek ... skład rodziny
ROPS co z wypłatą świadczeń?
Po kontroli ...
chorobowe, dochód z zagranicy
jak wyciągnąć listę osób z Sygnity
Nowonarodzone dziecko + partner
Czy będziecie brać załączniki (działałność, niopodatkowane)?
wyegzekwowane alimenty
czy sprawdzacie 500+
KOORDYNACJA - WYPŁATY