Zapytania do ZUS (podjęcie pracy)pytanko?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
monia_s
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Zapytania do ZUS (podjęcie pracy)pytanko?

Post autor: monia_s »

Czy występujecie do empatii o zus w wątpliwych ( podejrzanych ) przypadkach czy osoba podjęła zatrudnienie, bo tego nie zgłaszają a jest informacja że pracują i dochód może im przekroczyć . Czy w ogóle możemy sami o to występować??? Wypowiedzcie się!
*Ilona
Starszy referent
Zajmuję się: ŚR, FA i ...
Kontakt:

Re: pytanko?

Post autor: *Ilona »

Też jakiś czas temu mi to przeszło przez myśl żeby posprawdzać teraz w ZUS-ie co poniektórych.
Ale gdzieś i się o słuch obiło, że nie można bo obecnie nie jesteśmy w trakcie prowadzenia postępowania tylko postępowanie już zostało zakończone ostateczną decyzją administracyjną (i dałam spokój)
paulina124
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA
Kontakt:

Re: Zapytania do ZUS (podjęcie pracy)pytanko?

Post autor: paulina124 »

wg. mnie można sprawdzać empatie, powołując się na art. 14 ust. 4 pkt. 1) "informacje zawarte w rejestrze centralnym (...) udostępnia się w zakresie niezbędnym do realizacji ich zadań ustawowych, następującym podmiotom: organowi właściwemu i marszałkowi województwa - w celu weryfikacji danych dotyczących osób ubiegających się o przyznanie świadczenia wychowawczego, osób pobierających świadczenie oraz członków ich rodzin"

my po pierwszym zapuszczeniu empatii w celu weryfikacji, w czerwcu znaleźliśmy 5 nienależnych, jakby przyszli w nowym okresie złożyć dokumenty to dopiero byłby lament. Teraz sprawdzamy regularnie i ewentualnie dzwonie o dokumenty jak się sami nie zgłoszą. Z tym że jest to pracochłonne.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
ODPOWIEDZ