wstrzymanie wypłaty dodatku w związku z zaległością - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 02 lip 2019, 13:44

Witam Wszystkich :)

Nie miałam takiej sytuacji jeszcze, więc chciałabym się Was poradzić jak postąpić, otóż…

otrzymałam dziś telefoniczną informację od zarządcy, że są takie dwa ananaski, co nie zapłaciły czynszu za czerwiec (to są ananaski tego typu, że stale mają z tym problem, ale ja oficjalnie tego nie wiem, bo pomimo informacji na decyzji oraz moich przypomnień o informowaniu mnie o zadłużeniach zarządca tego nie robił) a teraz postanowił to zrobić.

Zgodnie z art. 7 pkt. 11 powinnam wstrzymać wypłatę dodatku mieszkaniowego ale czy mogę najpierw wysłać do tych osób informację o wstrzymaniu wypłaty do czasu uregulowania zaległości np. w terminie 7 dni od otrzymania informacji a jeżeli to będzie nie skuteczne to wstrzymać wypłatę ?
Dziwnie u tego zarządcy tez jest rozwiązana płatność ponieważ na umowie ma termin do 7 dnia każdego miesiąca a na fakturze, którą wystawiają dają 14 dni. Jednak te osoby żadnego z tych terminów nie dotrzymały.

Jeszcze kwestia list wypłat za ten miesiąc … czy mogę do 10 zrobić tak jak dotychczas dla wszystkich a te dwie osoby usunąć z list i poczekać na uregulowanie zależności i wtedy w lipcu im wypłacić dodatek ?

Myślę, że oni pomimo tej zaległości wystraszą się troszeczkę i to uregulują dlatego w pierwszej kolejności pomyślałam o takiej „ostrej” informacji do nich no ale chciała bym wiedzieć jak Wy u siebie postępujecie ? i może ktoś by mógł udostępnić mi wzór takiej informacji bądź ostatecznie wzór decyzji wstrzymującej.

Z góry dziękuję za pomoc a zawsze pomagacie bardzo trafnie i ratujecie w opresjach (bo jak ktoś mało doświadczony to są to właśnie urzędnicze koszmarki ;) )
maniula
Stażysta
Od: 06 mar 2017, 11:58
Zajmuję się: dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 02 lip 2019, 14:17

maniula pisze:są takie dwa ananaski, co nie zapłaciły czynszu za czerwiec
Jeden miesiąc zaległosci nie powoduje wstrzymania DM.
Pobierający należności za lokale mieszkalne ma obowiązek niezwłocznego zawiadomienia organu przyznającego dodatek mieszkaniowy o wystąpieniu zaległości, o których mowa w art. 7 ust. 11, obejmujących pełne 2 miesiące (art. 8 ust. 4).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 02 lip 2019, 14:24

Dziękuję Ci bardzo Maxima

czyli źle zinterpretowałam przepisy :shock:

a powiedz proszę czy mogę wysłać im tego straszaka w postaci informacji, żeby uiścili zaległy czynsz czy czekać aż to może urosnąć do 2 miesięcy ?
maniula
Stażysta

Napisano: 02 lip 2019, 14:27

A jak mam zinterpretować ten art 7 pkt 11 ?
maniula
Stażysta

Napisano: 02 lip 2019, 14:55

Wstrzymujesz dodatek, jesli zarządca oficjalnie powiadomi Cię, ze zalegają z czynszem za co najmniej 2 miesiące.
Chcesz wysłać "straszaka"? A gdzie informacja o wszczęciu postepowania? ;)
Myślę, ze to zły pomysł. Trzymaj się lepiej ustawy i kolejności procedur
Maxima
VIP

Napisano: 02 lip 2019, 15:07

maniula pisze: czy mogę do 10 zrobić tak jak dotychczas dla wszystkich a te dwie osoby usunąć z list i poczekać na uregulowanie zależności i wtedy w lipcu im wypłacić dodatek
Moim zdaniem niedopuszczalne. Tak po prostu usunąć z listy? Na jakiej podstawie?
Chcąc cokolwiek zrobić, musisz najpierw wysłać informację o wszczęciu postępowania. Wiec jesli zarządca przysle Ci pismo, ze zalegają za dwa miesiące to:
- wysyłasz im info o wszczęciu postępowania oraz wezwanie do stawienia się i wyjasnienia sprawy w ciągu 7 dni (mają prawo wypowiedzieć się w sprawie - art. 10 § 1 kpa);
- jesli się nie stawią to dopiero wtedy możesz wstrzymać dodatek;
- po 3 miesiącach musisz pamiętać, aby sprawdzić u zarządcy (oficjalnie pismem) czy uregulowali zaległość;
- zarzadca odpisze, że nie uregulowali to dopiero wtedy decyzja wygasa. Jesli uregulowali to wypłacasz zaległy DM
Maxima
VIP

Napisano: 02 lip 2019, 15:32

oj głowa została mi zmyta ale oczywiście pozytywnie :D

Bardzo Ci dziękuję Maxima za odpowiedź i naprowadzenie na właściwe postępowanie :)

Jak zawsze pomoc nieoceniona :D
maniula
Stażysta

Napisano: 27 paź 2020, 10:56

witam, taka sytuacja:
wnioskodawca płaci zarządcy(mieszkanie) czynsz - jest ok na bieżąco, ale
"do nas" do Gminy nie wpłaca za odbiór śmieci ma zaległość 2 mce
Co robić?
Knapa
Starszy referent