zatajenie dochodów we wniosku o dodatek mieszkaniowy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 lip 2019, 21:27

Witam Wszystkich!!
Mam dylemat... Dostałam donos od "życzliwej" sobie osoby, że jej znajoma pobiera dodatek mieszkaniowy a nie powinna, gdyż w momencie skladania wniosku, a dokładnie jej syn, który ośwaidczył ,że nie pracował w ostatnich trzech miesiącach a pracował .W donosie jest też to,że wnioskodawca nie przebywa w tym mieszkaniu , na które bierze dodatek mieszkaniowy.
W pierwszej kolejności wysalam do klienta postanowienie o wznowieniu postępowaniu gdyż zaistniały nowe okoliczności. Następnie wezwałam klienta żeby przyszedł do urzędu i złożył wyjaśnienie w tej sprawie. Klient nie odebrał korespondencji i list wrócił jako nie dostarczony. Co dalej powinnam zrobić? czy muszę teraz sama dochodzić prawdy i udowadniać ,że klient miał dochody wyższe niż wpisał do wniosku??Dzięki z góry za pomoc Aga
321!!
Praktykant
Od: 09 lip 2019, 20:47
Zajmuję się: urzędnik samorządowy

Napisano: 15 lip 2019, 15:06

hej proszę o pomoc!!!!!dziekuję
321!!
Praktykant

Napisano: 17 lip 2019, 8:10

Donos masz na papierze? Moim zdaniem to osobie pobierającej dodatek powinno zależeć aby wyjasnic i przyjść na wezwanie, Ja bym zawiesiła wypłatę dodatku. Następnie poprosiła o wywiad środowiskowy. Jeśli klient się nie stawi i nie wyjaśni to mu przepadnie dodatek.
Kasitwix
Stażysta
Od: 17 lip 2019, 7:57
Zajmuję się: DM, DE, SS, ZS

Napisano: 18 lip 2019, 14:44

tak mam donos na papierze. Na razie wysyłam pisma ale bez skutku. Ani ta PANI-WNIOSKODAWCA ANI JEJ SYN NIE ZGŁOSILI SIĘ MIMO WEZWAŃ.WEDŁUG
321!!
Praktykant

Napisano: 29 lip 2019, 10:48

Kasitwix pisze: Ja bym zawiesiła wypłatę dodatku. Następnie poprosiła o wywiad środowiskowy. Jeśli klient się nie stawi i nie wyjaśni to mu przepadnie dodatek.
Jak można zawiesić wypłatę DM nie wiedząc, czy donos zawiera prawdę?
Jak może przepaść dodatek? Na jakiej podstawie? Jesli nie jesteś pewna to nie radź komuś, za co mogą grozić poważne konsekwencje.
Wywiad w trakcie trwania dodatku? :roll: Nie bardzo...

Prawidłowo wznowiłaś postępowanie i wysłałas wezwanie. Wezwałaś świadczeniobiorcę czy jej syna? Jeśli nie odebrali, to może pofatygować się w teren i osobiście porozmawiać? Ale nie w ramach wywiadu oczywiście. Jesli dowiesz sie, co to za zakład pracy, to napisz wniosek o udostepnienie danych o dochodach.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x