wstrzymanie wypłaty zasiłku rodzinnego -art. 28 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 lip 2014, 12:51

Jak wygląda sprawa z wstrzymaniem wypłaty z urzędu. Jestem nowym pracownikiem i mam z tym problem. Pani przyniosła w trakcie okresu zasiłkowego zmieniony akt urodzenia dziecka(ojciec dotychczas był nieznany). Wszczęłam post. z urzedu i wezwałam w terminie 14 dni do uzupełnienia o dochody ojca lub wyrok zasądzający alimenty pod rygorem zawieszenia postępowania. Nic mi nie przyniosła i co dalej?
Wdzięczna

Napisano: 16 lip 2014, 13:18

To nikt takiej sytuacji nie miał???
Wdzięczna

Napisano: 16 lip 2014, 13:18

Dalej informujesz stronę, iż w związku z niedopełnieniem obowiązku wskazanego w wezwaniu wstrzymujesz jej wypłatę świadczeń, w jakich okolicznościach zostanie ona wznowiona i co się stanie, jeśli do końca okresu zasiłkowego wznowienie nie nastąpi.
Samo wstrzymanie ma charakter czynności materialno-technicznej i nie przybiera formy decyzji czy postanowienia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 13:24

zwykłe pismo do strony
w programie wstrzymujesz

zastanawiam się tylko jak to wygląda w przypadku, gdy strona nie odbiera pieniędzy w kasie? to te pieniądze po trzech miesiącach oddajemy do budżetu jako niepodjęte i w sprawozdaniu wykazujemy je w tej samej tabeli co nienależnie pobrane? a co robimy z decyzją, bo patrząc na decyzję to wygląda jakby cały czas miało prawo do swiadczeń?
oga

Napisano: 16 lip 2014, 13:30

oga pisze:zwykłe pismo do strony
w programie wstrzymujesz

zastanawiam się tylko jak to wygląda w przypadku, gdy strona nie odbiera pieniędzy w kasie? to te pieniądze po trzech miesiącach oddajemy do budżetu jako niepodjęte i w sprawozdaniu wykazujemy je w tej samej tabeli co nienależnie pobrane? a co robimy z decyzją, bo patrząc na decyzję to wygląda jakby cały czas miało prawo do swiadczeń?
do budżetu przekazujemy zwroty za lata ubiegłe i odsetki
do końca okresu osoba ma prawo doświadczeń ... jak się zgłosi
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2014, 13:45

A co jesli faktycznie nie doniesie dokumentów do konca okresu zasiłkowego, decyzja jakaś czy pisemko?
Wdzięczna

Napisano: 16 lip 2014, 15:33

też mam taki przypadek i się zastanawiam od kiedy decyzja w sprawie nienależnie pobranego dodatku z tyt. samotnego wychowywania dziecka od momentu uprawomocnienia się wyroku???
Karlitos

Napisano: 17 lip 2014, 8:30

Karlitos pisze:też mam taki przypadek i się zastanawiam od kiedy decyzja w sprawie nienależnie pobranego dodatku z tyt. samotnego wychowywania dziecka od momentu uprawomocnienia się wyroku???
Tak, przy czym musisz sprawdzić również czy zwrotowi nie podlega także zasiłek rodzinny. Chyba że z ustaleniem/uznaniem ojcostwa masz od razu załatwioną sprawę alimentów.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 17 lip 2014, 10:18

Kronos akurat sprawę alimentów mam załatwioną w jednym wyroku :D z tym że Sąd zasądził alimenty od dnia urodzenia się dziecka i tu jest właśnie mój dylemat czy nienależnie pobrane dopiero od uprawomocnienia czy też od kiedy kobieta pobiera w ogóle :?: :?: :?:
Karlitos

Napisano: 17 lip 2014, 10:35

Karlitos pisze:Kronos akurat sprawę alimentów mam załatwioną w jednym wyroku :D z tym że Sąd zasądził alimenty od dnia urodzenia się dziecka i tu jest właśnie mój dylemat czy nienależnie pobrane dopiero od uprawomocnienia czy też od kiedy kobieta pobiera w ogóle :?: :?: :?:
Od prawomocnego wyroku.
Lola

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x