wszczęcie postepowania
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
wszczęcie postepowania
Witam. Mam mały problem. powiedzcie proszę jak robicie jeśli zarządca budynku daje wam znać ze ktoś zalega z płatnością to robicie od razu decyzje wstrzymująca? czy też wysyłacie wszczęcie postępowania?.
drugie pytanie- jeśli robicie wszczęcie i osoba w trakcie określonych dni ureguluje zaległości to robicie umorzenie postępowania? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź.
drugie pytanie- jeśli robicie wszczęcie i osoba w trakcie określonych dni ureguluje zaległości to robicie umorzenie postępowania? Bardzo byłabym wdzięczna za odpowiedź.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Re: wszczęcie postepowania
decyzja wstrzymujaca; jak dostaniemy później informację, że strona uregulowała zadłużenie (mówimy o terminach wskazanych w ustawie) to dec wznawiająca
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Nie mam wątpliwości, że najpierw należy stronę poinformować o wszczęciu postępowania. Przed wydanie decyzji wstrzymującej, ma ona prawo wypowiedzieć się w sprawie.
-
- Referent
- Kontakt:
dziekuje.Dociekliwa06 pisze: 03 mar 2023, 9:49 decyzja wstrzymujaca; jak dostaniemy później informację, że strona uregulowała zadłużenie (mówimy o terminach wskazanych w ustawie) to dec wznawiająca
-
- Referent
- Kontakt:
Czyli robicie najpierw wszczęcie?Maxima pisze: 03 mar 2023, 11:22 Nie mam wątpliwości, że najpierw należy stronę poinformować o wszczęciu postępowania. Przed wydanie decyzji wstrzymującej, ma ona prawo wypowiedzieć się w sprawie.
-
- VIP
- Kontakt:
Oczywiście. Pismo informujące o wszczęciu postępowania oraz termin 7 dni na złożenie wyjasnień i zapoznanie się z materiałem dowodowym. Strona ma prawo wiedzieć, że zarządca zgłosił fakt powstania zadłużenia i odnieść się do tego. A co, jeśli zarządca zgłosił nieprawdę a świadczeniobiorca przyniesie Ci dowody wpłat?Gosia1979 pisze:Czyli robicie najpierw wszczęcie?Maxima pisze: 03 mar 2023, 11:22 Nie mam wątpliwości, że najpierw należy stronę poinformować o wszczęciu postępowania. Przed wydanie decyzji wstrzymującej, ma ona prawo wypowiedzieć się w sprawie.

-
- Referent
- Kontakt:
Dziękuje.a jesli w terminie 7 dni ureguluje? to umorzenie wszczecia?Maxima pisze: 03 mar 2023, 12:57Oczywiście. Pismo informujące o wszczęciu postępowania oraz termin 7 dni na złożenie wyjasnień i zapoznanie się z materiałem dowodowym. Strona ma prawo wiedzieć, że zarządca zgłosił fakt powstania zadłużenia i odnieść się do tego. A co, jeśli zarządca zgłosił nieprawdę a świadczeniobiorca przyniesie Ci dowody wpłat?Gosia1979 pisze:Czyli robicie najpierw wszczęcie?Maxima pisze: 03 mar 2023, 11:22 Nie mam wątpliwości, że najpierw należy stronę poinformować o wszczęciu postępowania. Przed wydanie decyzji wstrzymującej, ma ona prawo wypowiedzieć się w sprawie.A Ty wydasz już decyzje? Sytuacje są różne...
-
- VIP
- Kontakt:
Jesli nie ustosunkuje się do pisma, to "wypłatę dodatku mieszkaniowego wstrzymuje się, w drodze decyzji administracyjnej, do czasu uregulowania zaległości. Jeżeli uregulowanie zaległości nie nastąpi w ciągu 3 miesięcy od dnia wydania decyzji, o której mowa w zdaniu pierwszym, decyzja o przyznaniu dodatku mieszkaniowego wygasa. W wypadku uregulowania należności w terminie określonym w zdaniu drugim wypłaca się dodatek mieszkaniowy za okres, w którym wypłata była wstrzymana"Gosia1979 pisze: 06 mar 2023, 9:52Dziękuje.a jesli w terminie 7 dni ureguluje? to umorzenie wszczecia?Maxima pisze: 03 mar 2023, 12:57Oczywiście. Pismo informujące o wszczęciu postępowania oraz termin 7 dni na złożenie wyjasnień i zapoznanie się z materiałem dowodowym. Strona ma prawo wiedzieć, że zarządca zgłosił fakt powstania zadłużenia i odnieść się do tego. A co, jeśli zarządca zgłosił nieprawdę a świadczeniobiorca przyniesie Ci dowody wpłat?Gosia1979 pisze:Czyli robicie najpierw wszczęcie?Maxima pisze: 03 mar 2023, 11:22 Nie mam wątpliwości, że najpierw należy stronę poinformować o wszczęciu postępowania. Przed wydanie decyzji wstrzymującej, ma ona prawo wypowiedzieć się w sprawie.A Ty wydasz już decyzje? Sytuacje są różne...
- marci
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne
- Kontakt:
jeśli wpłaci zaległości po wszczęciu ale przed wydaniem decyzji wstrzymującej to umorzenie postepowania
-
- Referent
- Kontakt:
dziekuje.marci pisze: 07 mar 2023, 9:45 jeśli wpłaci zaległości po wszczęciu ale przed wydaniem decyzji wstrzymującej to umorzenie postepowania
Oprócz wszczęcie postepowania - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zgon zarządcy, jest spadkobierca i co dalej?
skład rodziny w deklaracji inny i u zarządcy inny
faktura za energię elektryczną
pomoc finansowa
Zmiana opłat mieszkaniowych przed zakończeniem postępowania
Świeża w mieszkaniówce prosi o pomoc
Mogę prosić o spr. w programie DM
Jakie dokumenty strona dołącza do wniosku
dodatkowe rozliczenie za wodę - Pilne!
niepełnosprawni
zmiana lokalu socjalnego
energia cieplna i sposoby ogrzewania
stacje gazowe