WSZCZĘCIE POSTĘPOWANIA- czy robicie????
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
Witam, pytanie czy robicie zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sytuacjach:
1. osoba przynosi wniosek na nowy okres zasiłkowy?
2. osoba ma wydaną decyzję na dany okres zasiłkowy i w trakcie zmienia pracę, przynosi nową umowę i zaświadczenie o wynagrodzeniu? robię wszczęcie postępowania i wydaję decyzję nawet jeśli nie ma przekroczenia i decyzję zmieniam tylko w kwestii uzasadnienia?
3. osoba pobiera np. zdo i pisze prośbę o uchylenie od np. miesiąca 11.2019,? wszczęcie i uchylenie czy tylko uchylenie na prośbę strony
Proszę o podpowiedź:-)))
1. osoba przynosi wniosek na nowy okres zasiłkowy?
2. osoba ma wydaną decyzję na dany okres zasiłkowy i w trakcie zmienia pracę, przynosi nową umowę i zaświadczenie o wynagrodzeniu? robię wszczęcie postępowania i wydaję decyzję nawet jeśli nie ma przekroczenia i decyzję zmieniam tylko w kwestii uzasadnienia?
3. osoba pobiera np. zdo i pisze prośbę o uchylenie od np. miesiąca 11.2019,? wszczęcie i uchylenie czy tylko uchylenie na prośbę strony
Proszę o podpowiedź:-)))
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
Re: WSZCZĘCIE POSTĘPOWANIA- czy robicie????
1. Wszczęciem postępowania jest złożony wniosek - nie robię do tego zawiadomienia.
2. Jak nie ma przekroczenia to robię notatkę a/a z nowym przeliczeniem dochodu i nic więcej.
3. Wszczęciem postępowania jest wniosek strony o uchylenie. Wydaje tylko pod to decyzję.
2. Jak nie ma przekroczenia to robię notatkę a/a z nowym przeliczeniem dochodu i nic więcej.
3. Wszczęciem postępowania jest wniosek strony o uchylenie. Wydaje tylko pod to decyzję.
-
- Stażysta
- Kontakt:
dziękuję za szybką powtórkę z KPA
a w sytuacji z pkt 2 kiedy osoba pobiera np. ŚR zgłasza dochód i okazuje się że jest przekroczenie i muszę uchylić od następnego miesiąca to robię wszczęcie i uchylam?
a w sytuacji z pkt 2 kiedy osoba pobiera np. ŚR zgłasza dochód i okazuje się że jest przekroczenie i muszę uchylić od następnego miesiąca to robię wszczęcie i uchylam?
-
- Stażysta
- Kontakt:
i ta sama sytuacja z pkt. 2 osoba zgłasza, przeliczam i nie ma przekroczenia czy jest to źle jeżeli wydałam decyzję zmieniającą w której orzekam o zmianie decyzji ale tylko w kwestii uzasadnienia a pozostałe postanowienia pozostawiam bez zmian- dodam że taka decyzja była wydana bez wszczęcia???? 

- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
jak na podstawie zmiany sytuacji dochodowej robisz zmianę decyzji to robisz też wszczęcie.
Jak zmiana sytuacji dochodowej nie zmienia decyzji (wysokości świadczenia lub prawa do świadczenia) to robisz kawę.
Jak zmiana sytuacji dochodowej nie zmienia decyzji (wysokości świadczenia lub prawa do świadczenia) to robisz kawę.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
ok
)) bardzo lubię twoje wypowiedzi od razu lepiej na duszy się robi
ale będę drążyć temat wszczęcia- w sytuacji kiedy przeliczamy dochody nic się nie zmienia to robię wszczęcie i decyzję zmieniającą w której wskazuję iż decyzja zmienia się tylko w uzasadnieniu a pozostałe postanowienia pozostawia się bez zmian?

ale będę drążyć temat wszczęcia- w sytuacji kiedy przeliczamy dochody nic się nie zmienia to robię wszczęcie i decyzję zmieniającą w której wskazuję iż decyzja zmienia się tylko w uzasadnieniu a pozostałe postanowienia pozostawia się bez zmian?
-
- Stażysta
- Kontakt:
chodzi mi czy mogę zrobić tą decyzję czy jest to źle jeśli taka decyzję wydam
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
źle zrobisz wydając taką decyzje. To nawet nie jest decyzja, nie wiem co to jest.
Ja bym na twoim miejscu w takich wypadkach skoncentrował się na robieniu kawy
Ja bym na twoim miejscu w takich wypadkach skoncentrował się na robieniu kawy

cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
super o taka odpowiedź mi chodziło konkret. Dzięki
))

Oprócz WSZCZĘCIE POSTĘPOWANIA- czy robicie???? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
podatek należny od dochodu
czy nalezy się rodzinne na dziecko
skł. zdr. do ZUS
składka zdr. do ZUS
świadczenie ,,Za życiem''
świadczenie ,,Za życiem''
z wychowawczego na macierzyński
WZNOWIENIE POSTĘPOWANIA art.145 KPA -koordynacja????
urlop wychowawczy a praca na 1/2 etatu u innego pracodawcy
podstawa do ZUS
gdzie w rodzinnym wliczyć uzysk z RO?
Zakręcona sytuacja z wnioskami
dodatek z tytułu dojazdu/zamieszkania na przyszły rok szkolny
zasiłek macierzyński z KRUS a prawo do świadczenia pielęgnacyjnego
Świadczenie pielęgnacyjne WSA