wychowawczy
wychowawczy
wcześniej rpzekraczał dochód, po przejściu na urlop wychowawczy rodzina spełnia kryteria dochdowe tj po utracie dochodu z tyt urlopu wychowawczego, który jest udzielony od dnia 27.04 to dodatek przyznaję od 1 maj?
Re: wychowawczy
a co w takim przypadku z dodatkiem z tytułu urodzenia, dziecko urodzone 25-04-2013. pani ma udzielony wychowawczy od 28-04-2014r. i wnioskuje też o dodatek z tytułu urodzenia dziecka ( w ustawie pisze że ma wniosek złożyć do ukończenia roku )dec wydaje w maju przyznaje od maja bo przekraczało a co z dodatkiem -urodzenie-przysługuje czy nie?
Moim zdaniem dodatek z tyt. ur się nie należy. Prawo do św. ustalasz od maja, a w art. 9 ust. 2 masz napisane ze dodatek przysługuje opiekunowi dziecka w wieku do ukończenia przez to dziecko pierwszego roku życia, (przysługuje to kluczowe słowo
i dajesz odmowę, )
Do tego dajesz art 24 ust. 7 i klepiesz odmowę, jak się odwoła to czekasz co zrobi SKO, ale wątpię zeby oni przyznali

Do tego dajesz art 24 ust. 7 i klepiesz odmowę, jak się odwoła to czekasz co zrobi SKO, ale wątpię zeby oni przyznali
w moim przypadku własnie tak jest pani złozyła wniosek 29 kwietnia dziecko 29 kwietnia kończy rok ale przyznaję jej po utracie dochodu świadczenia od maja i co wtedy zas rodiznny od maja wychowawczy od maja i jak przyznałam dodatek ztyt urodzenia program mi przyznał pomimo ze wpisałam za maj
i jak sie to ma do art 26 ust 5 że wniosek o dodatek składa sie doukońćzenia przez dziecko 1 roku wiec wniosek był złozony dobrze tylko co świadczenia sie należa od maja zas rodzinny od maja to i dodatek do zas od maja tak myśle ale nie ejstem pewna czy ten dodatek w maju sie nalezy choc własnie wniosek złozony w kwietniu
w zasadzie to ona złożyła wniosek po terminie i dodatek sie nie należy, a konkretniej ja bym go zostawiła bez rozpoznania
w terminie to by było najpóźniej do 28 włącznie, (do ukończenia pierwszego roku życia), a 29 to już drugi rok zaczyna
ja bym dała odmowe niech się odwołuje, chyba ze chcesz później odpowiadać za to na kontroli
ja bym dała odmowe niech się odwołuje, chyba ze chcesz później odpowiadać za to na kontroli
Oprócz wychowawczy - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Prawo do ZDO błagam o pomoc
skł. zdrowotna
Czy się nalezy dodatek z tyt. samot. wychow.
ZDO - czy wyrównujemy, Opiekun pracował przez 3 m-ce
ZDO pytaine
upewnijcie mnie
jak wyliczyc odsetki przy niedoborach?
Dz.U z 2013 r. poz. 1741 ze zm?
zdo pytanie
składki społeczne a wyrównanie
zmiana opiekuna prawnego
ZDO- numer kancelaryjny
zawieszenie postępowania
już nie wiem
czy jak wypłace kase w maju nie bedzie zle ?
wyrównanie