wychowawczy a podjęcie pracy u tego samego pracodawcy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 13 sie 2015, 9:55

Pani pobiera u nas zasiłek rodzinny + dodatek z tytułu sprawowania opieki nad dzieckiem w okresie urlopu wychowawczego (przyznane do 31.10.2015 r.)
Od 01.08.2015 r. nie przerywając urlopu wychowawczego podjęła pracę na część etatu u tego samego pracodawcy, który udzielił jej urlopu wychowawczego. Ma zgłosić się do OPS celem złożenia oświadczenia, że podjęcie pracy nie uniemożliwia jej sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego.
Rodzina obecnie kwalifikowała się do ZR jedynie po uwzględnieniu utraty dochodu spowodowanej przebywaniem na urlopie wychowawczym. Mam pytanie jak obecnie policzyć dochód rodziny, czy muszę coś przeliczać, coś uzyskiwać?
KR*

Napisano: 13 sie 2015, 10:16

jeżeli podpisała nową umowę to normalnie uzysk.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 10:50

Nowej umowy nie podpisywała,złożyła jedynie wniosek o obniżenie etatu do 1/2 oraz nadal przebywa na urlopie wychowawczym.
Wobec tego z jedenej strony urlop wychowawczy jest podstawą do utraty dochodu a powrót do pracy u tego samego pracodawcy (nie ma nowej umowy) nie stanowi natomiast postawy uzyskania dochodu. Dlatego mam wątpliwości jak postąpić, żeby było prawidłowo.
KR*

Napisano: 13 sie 2015, 10:57

uchylenie urlopu wychowawczego.
Ona powróciła do pracy i nie jest na urlopie
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 11:03

KR* pisze:Nowej umowy nie podpisywała,złożyła jedynie wniosek o obniżenie etatu do 1/2 oraz nadal przebywa na urlopie wychowawczym.
Wobec tego z jedenej strony urlop wychowawczy jest podstawą do utraty dochodu a powrót do pracy u tego samego pracodawcy (nie ma nowej umowy) nie stanowi natomiast postawy uzyskania dochodu. Dlatego mam wątpliwości jak postąpić, żeby było prawidłowo.
wobec tego to ona teraz juz nie przebywa na urlopie wychowawczym tylko w okresie, w ktorym moglaby korzystac z urlopu wychowawczego ma obnizony wymiar czasu pracy:) czyli dodatek do uchylenia a potem uzysk z tytulu zakonczenia urlopu wychowawwczego
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2015, 11:48

Dzięki za wskazówki.
Wobec tego mam uchylić dodatek z tyt. opieki nad dzieckiem od 1.08.2015 r., a w październiku br. przeliczyć dochody za wrzesień 2015 r. ze względu na zakończenie urlopu wychowawczego 31.07.2015 r. i powrót do pracy od 01.08.2015 r.
KR*

Napisano: 13 sie 2015, 12:09

dokładnie
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2015, 8:33

Witam, mam podobny przypadek. Klientka przyszła poradzić się na jakich zasadach może podjąć pracę u tego samego pracodawcy aby nie przerywać urlopu wychowawczego i nie stracić przyznanego dodatku do zasiłku rodzinnego z tyt. opieki nad dzieckiem (400 zł).
Przypuszczam, że musiałaby to być druga umowa o pracę zawarta na podst. art.186[2] lub umowa zlecenie, a następnie przeliczenie uzyskania dochodu i sprawdzenie czy nadal się kwalifikują. Ale może ktoś ma inny pomysł lub radę?
Gość~`

Napisano: 14 sie 2015, 8:36

dobrze przypuszczasz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 14 sie 2015, 9:06

Gość~` pisze:Witam, mam podobny przypadek. Klientka przyszła poradzić się na jakich zasadach może podjąć pracę u tego samego pracodawcy aby nie przerywać urlopu wychowawczego i nie stracić przyznanego dodatku do zasiłku rodzinnego z tyt. opieki nad dzieckiem (400 zł).
Przypuszczam, że musiałaby to być druga umowa o pracę zawarta na podst. art.186[2] lub umowa zlecenie, a następnie przeliczenie uzyskania dochodu i sprawdzenie czy nadal się kwalifikują. Ale może ktoś ma inny pomysł lub radę?
zawsze w takich przypadkach mowi sie ze pracowac nie mozna pobierajac dodatek do ZR z tytulu urlopu wychowawczego, ona ma sie dzieckiem opiekowac a nie pobierac 400zl i jeszcze pracowac, niedlugo dojdzie do takie paranoi ze beda na wychowawczym i jeszcze na 2 etaty beda pracowac
sassa

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x