Witam.
obecnie przebywam na urlopie wychowawczym otrzymuje dodatek wychowawczy i mam pytanie chcialabym podjac dodatkowa prace. w jakim wymiarze godzin moge ja podjac by nie zaprzestac sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem ??
Mam nadzieje ze praca bedzie wykonywana w domu i to w porze kiedy dziecko np. Bedzie spalo. Kazdy inne zatrudnienie powodu utrate prawa do dodatku. Moj urzad pod tym wxgledem jest bardzo restrykcyjny i ogolnie zadnej pracy podjac nue mozna niemniej jednak jesli ktos zglosi fakt podjecia zatrudnienia w ktorej skreca w domu dlugopisy 2 h dziennie to taka ewrntualnosc uznajemy
kurcze to widze ze co urzad to inna interpretacja. kolezanka mowila ze do polowy etatu mozna i nie ma problemu. jesli jest to praca nie za granica i nie w momecie gdy dziecko oddaje sie do placowki.
tu nie chodzi o interpretację...... każde zaprzestanie sprawowania osobistej opieki spowoduje utratę prawa do dodatku. Więc jak podejmiesz pracę nawet na 3 godziny poza domem-to raczej nie opiekujesz sie w tym czasie dzieckiem. A równie dobrze możesz pracować 6 godzin w domu i łączyć opiekę z pracą. Więc ważny jest charakter pracy i miejsce jej wykonywania a nie wymiar czasu pracy.
Jeszcze jedno -dochód netto z tej pracy będzie doliczony do dochodów rodziny i jeżeli spowoduje przekroczenie kryterium- też utracisz prawo do zasiłku rodzinnego i dodatków.