wychowawczy bliźniaki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 20 kwie 2016, 10:30

Ponieważ mam pierwszy taki przypadek, podpowiedzcie jak robicie, kiedyś czytałem na ten temat i jeden pisze że ustawa pod tym względem nie uległa zmianie czyli 3 lata na dwoje 400zł drugi pisze że po 400 zł na każde, podpowiedzcie.
marcelino

Napisano: 20 kwie 2016, 11:59

ustawa nie uległa zmianie, po 400 na każde przez 3 lata ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 kwie 2016, 12:59

Tom. pisze:ustawa nie uległa zmianie, po 400 na każde przez 3 lata ;)
Ustawa nie uległa zmianie, to 400 na dwoje, a nie na każde. A jak ktoś się z tym nie zgadza to sie może odwołać.
m&m

Napisano: 20 kwie 2016, 13:08

czyli nawet po tych wyrokach dajecie na jedno?
zakręcona

Napisano: 20 kwie 2016, 13:13

Zapis art. 10 w obecnym brzmieniu należy interpretować w taki sposób, ze dodatek przysługuje na każde dziecko - wiadoma uchwała ;)
NSA nie zmienia przepisów, tylko wskazuje "słuszną" wykładnię. W kwietniu już kilka takich zmian musiałem zrobić bo mi prokurator powywlekał jakieś decyzje sprzed lat i sprzeciwy poskładał :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 20 kwie 2016, 13:53

Tom. pisze:Zapis art. 10 w obecnym brzmieniu należy interpretować w taki sposób, ze dodatek przysługuje na każde dziecko - wiadoma uchwała ;)
NSA nie zmienia przepisów, tylko wskazuje "słuszną" wykładnię. W kwietniu już kilka takich zmian musiałem zrobić bo mi prokurator powywlekał jakieś decyzje sprzed lat i sprzeciwy poskładał :lol:
Uchwała to jest dla sądów i SKO, ale nie pracowników pracujących na ustawie.
m&m

Napisano: 20 kwie 2016, 14:00

Tam też na ustawie pracują, takiej samej.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 20 kwie 2016, 14:49

Tom. pisze:Tam też na ustawie pracują, takiej samej.
Tylko uchwała NSA to kwestia nie samej ustawy i jej konkretnego zapisu tylko jej naciąganej interpretacji. A celem uchwał jest ujednolicenie orzecznictwa sądowego. One w przeciwieństwie do wyroku TK nie zmieniają prawa.
m&m

Napisano: 20 kwie 2016, 16:23

M&m znowu zaczynasz uprawiać znachorstwo działając na szkodę ogółu - wprowadzasz ludzi w błąd z kanapy, bo nie jesteś pracownikiem opsu i często się mylisz. To czy w twojej opinii interpretacja jest naciągana czy nie jest, nie ma kompletnie żadnego znaczenia, ponieważ zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem, uchwała NSA jest wiążąca i dyskutować z nią nie należy - tym bardziej nie powinien tego robić urzędnik składający ślubowanie m.in. na temat działania zgodnie z prawem. W tym momencie poprawna interpretacja może być już tylko jedna i na tym dywagacje należy zakończyć.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2016, 21:07

Czyli podsumowując, przyznać 2x 400 na okres nie więcej jak 3 lata?
marcelino

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x