wychowawczy bliźniaki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 lut 2017, 13:03

"Drugi dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego dla bliźniąt

Zgodnie ze stanowiskiem sądów, m.in. wyrok NSA z dnia 26 czerwca 2014 r., sygn. akt I OPS 15/13 dodatek z tytułu urodzenia dziecka przysługuje na każde dziecko. Oznacza to, że w przypadku dzieci urodzonych w trakcie jednego porodu (np. bliźniąt) dodatek przysługuje w wysokości 400 zł na każde z dzieci, czyli w sumie 800 zł miesięcznie."

czy w przypadku ubiegania się o dodatek do zasiłku rodzinnego w czasie udzielonego urlopu wychowawczego na bliźniaki zgodnie z tą uchwałą przyznajecie 800 zł miesięcznie (tj. po 400 zł na każde z bliźniąt miesięcznie - jednocześnie?)
Gregoryj

Napisano: 20 lut 2017, 8:46

400 zł i odwołanie do SKO
@@@

Napisano: 20 lut 2017, 11:09

Ok. rozumiem, że milczenie wszystkich oznacza praktykowaną zasade na to by dać odmowę na drugie z bliźniaków
Gregoryj

Napisano: 20 lut 2017, 11:10

ja też miałam w 2016 wniosek dałam odmowę na 2 pani się odwołała przyznali na 2, teraz jak składała na nowy okres to juz jej przyznałam
osa

Napisano: 20 lut 2017, 12:31

ok rozumiem. może ktoś jeszcze podzieli się wrażeniami z podobnej sprawy
Gregoryj

Napisano: 23 lut 2017, 11:47

w ustawie jest mowa o jednym 400 więc dać jej tylko 400 zł. Byłam na szkoleniu u Marurkiewicza i on tak mówił. niech odwoła się. Ja wypłacam na trojaczki czyli 1 200 zł oczywiście na podstawie decyzji SKO i jak babka przyjdzie z wnioskiem na nowy okres zasiłkowy to też jej dam odmowę (już ją nawet o tym poinformowałam). Każdy wniosek to nowa sprawa wiec powtórka z rozrywki.
Barbara200
Praktykant
Od: 16 maja 2014, 10:24
Zajmuję się:

Napisano: 23 lut 2017, 12:45

moimi bliźniakami swego czasu bardzo zainteresował się Prokurator. Mimo jego pism nadaj przyznawałam jedno 400 i kazałam się odwoływać. SKO przyznawało na każde dziecko. Do czasu, aż Prokurator kulturalnie, aczkolwiek dobitnie dał do zrozumienia, że większych kretynów nie widział, że w ustawie wszystko pisze, że czytania ze zrozumieniem uczyli w podstawówce itp. :)
Od tego okresu zasiłkowego przyznaję na każde z dzieci. W uzasadnieniu wpisuję cytat z uchwały.
Dodam, że skany pism prokuratorskich wysłałam do swojego UW z prośbą o ponowną interpretację art. 10 dotyczącego bliźniaków. Odpowiedź była lakoniczna, zawierała skopiowany art. 10 i na końcu zdanie" decyzja zawsze i tak należy do Wójta, Burmistrza czy Prezydenta miast"
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x