wychowawczy pomóżcie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 maja 2016, 10:17

Witam,jak interpretujecie warunek do udzielenia wychowawczego u nas płatnego,że bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do uw kobitka pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 mcy, czyli Kobitka musi pracować 6 miesięcy do porodu czy być zatrudniona tzn, mieć umowę na co najmniej 6 miesięcy przed porodem ( może tu wlicza się zwolnienie) czy inaczej. Co z tymi składkami , pracodawca musi też odprowadzać 6 miesięcy.
A możę aby uzyskać prawo do wychowawczego to liczy się całość od zawarcia umowy łącznie z macierzyńskim bo nie pamietam.
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 03 maja 2016, 13:30

Z tego co się orientuję, istnieją dwie linie orzecznicze w tej sprawie np.:
1) IV SA/Po 1249/13
prawo do urlopu jest związane z urodzeniem dziecka i powstaje w dacie jego urodzenia, wiąże się bowiem z osobistą opieką nad dzieckiem. Natomiast realizacja tego prawa i skorzystanie z urlopu wychowawczego zależy od woli pracownika, bo to na jego wniosek urlop ten może zostać udzielony (art. 186 § 4 k.p.). Art. 10 ust. 5 pkt 2 u.ś.r. odwołuje się do prawa do urlopu wychowawczego, a nie do skorzystania z tego prawa. Gdyby intencją ustawodawcy było uzależnienie przyznania przedmiotowego dodatku od spełnienia warunku bezpośredniego zatrudnienia przez okres nie krótszy niż 6 miesięcy przed realizacją tego prawa, to przepis ten miałby brzmienie: "bezpośrednio przed skorzystaniem z urlopu wychowawczego...", bądź: "bezpośrednio przed złożeniem wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego..."; tymczasem przepis ten brzmi: "bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego...".
2) I SA/Wa 143/12
Skoro więc urlop wychowawczy nie przysługuje z mocy prawa, wymaga wniosku pracownika, zgody pracodawcy, a w razie odmowy stanowi roszczenie ze stosunku pracy dochodzone przed sądem pracy, to należy przyjąć, że momentem "uzyskania prawa do urlopu wychowawczego", którym to pojęciem posługuje się art. 10 ust. 5 pkt 2) u.ś.r., i od którego należy liczyć sześciomiesięczny okres pozostawania w stosunku pracy ("bezpośrednio przed uzyskaniem prawa ..."), jest data rozpoczęcia urlopu wychowawczego, na którą wyraził zgodę pracodawca.
My skłaniamy się do wersji nr 2, bo po pierwsze celem tego zapisu jest weryfikacja legalnego zatrudnienia bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu, a po drugie poprzez urodzenie dziecka nie nabywa sie prawa do urlopu wychowawczego, gdyż jest się uprawnionym najpierw do urlopu macierzyńskiego.
Tak więc, musi pozostawać w stosunku pracy nie mniej niz 6 miesięcy przed rozpoczęciem urlopu wychowawczego.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 03 maja 2016, 14:28

Powiem tak zgłupiałam, mam panią która ma zgodę pracodawcy na urlop wychowawczy ale , kiedy poprosiłam o dostarczenie zaświadczenia to zderzyłam się z sytuacją,że klientka przyszła i poinformowała mnie ,że nie miała odprowadzanych składek 6 miesięcy , teraz nie wiem za bardzo o co biega. Pani w tym momencie jest po urlopie macierzyńskim. dziecko ma 1,5 roku czy należy jej się wychowawczy od nas?
załóżmy ,że pracodawca zatrudnia kobitkę bo jest w ciązy przecież i tak robią bo się słyszy, Pracuje ona 2 miesiace i idzie na zwolnienie do końca ciąży, pracodawca potem odsyła na wniosek na wychowawczy czy my wtedy możemy wypłacać?
ab83
Podinspektor
Od: 12 paź 2015, 19:41
Zajmuję się:

Napisano: 03 maja 2016, 17:10

Generlanie osoba musi być zatrudniona przynajmniej 6 miesięcy przed rozpoczęciem urlopu wychowawczego, żeby dostała od nas cokolwiek. Na tą okoliczność przedstawia zaświadczenie lub oświadczenie o udzielonym urlopie i pozostawaniu w stosunku pracy. Dodatkowo do niedawna wymagaliśmy zaświadczenia (oświadczenia), że osoba ubiegająca się jest zgłoszona do ubezpieczeń
społecznych. Od początku roku informację o zgłoszeniu do ubezpieczenia pozyskujesz z emp@tii. Jeśli była zatrudniona, to musiały być odprowadzane składki...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x