wycofanie wniosku o węglowy i złożenie wwniosku na drewno - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 06 paź 2022, 13:18

Podpowiedzcie mi proszę co zrobić i co mówić ludziom bo już sama zgłupiałam...
Załóżmy taką sytuację...
1. Pan złożył wniosek na dodatek węglowy w ceeb widnieje drewno (bez składania późniejszych deklaracji), wysłaliśmy mu zawiadomienie, że będzie decyzja odmowna z przedłużeniem terminu załatwienia sprawy, żeby miał czas na wypowiedzenie się w sprawie. Pan przyszedł i wycofał wniosek. Czy po wycofaniu tego wniosku może złożyć wniosek na drewno i czy będzie mu się ten dodatek należał?
2. Podobna sytuacja jak wcześniej - złożony wniosek na węglowy, w ceeb w pierwszej deklaracji drewno, złożona korekta po 11 sierpnia - pojawia się węgiel. Zawiadomienie o odmowie, wycofanie wniosku. Czy tutaj osoba po wycofaniu wniosku może złożyć wniosek o drewno jeżeli ma zmienione paliwo na węgiel?
Mózg mi paruje, z każdym dniem zamiast wiedzieć więcej, to wiem mniej :(
gopsbasia
Referent
Od: 06 kwie 2021, 8:15
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG

Napisano: 06 paź 2022, 13:45

Ja też już sama nie wiem co zrobić z tym.
DorciaS
Stażysta
Od: 03 sie 2021, 9:34
Zajmuję się: ŚW/Sr

Napisano: 07 paź 2022, 10:07

Jeżeli wniosek o dodatek węglowy nie został pozytywnie rozpatrzony to by mu przysługiwał na drewno dodatek dla gospodarstw domowych.

Art. 24 ust. 7stanowi
Dodatek dla gospodarstw domowych nie przysługuje gospodarstwom domowym objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku węglowego, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym.
pawel.w
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:22
Zajmuję się: PS/ŚW/ŚR/FA/ itd.

Napisano: 07 paź 2022, 17:15

We wniosku o drewno, pelet ... jest na końcu takie oświadczenie ,,gospodarstwo domowe nie skorzystało z dodatku węglowego, o którym mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym (Dz. U. poz. 1692, z późn. zm.) ani nie został złożony wniosek o wypłatę tego dodatku"

Jak uważacie czy osoby, które złożyły wniosek na węgiel mimo, że mają zgłoszone drewno dostały odmowe będą mogły ubiegać si o dopłatę do drewna, pelletu?
Naska
Stażysta
Od: 29 wrz 2022, 8:57
Zajmuję się: DW DO

Napisano: 08 paź 2022, 7:34

Naska - jak złożył o dodatek węglowy i dostał odmowę to otrzyma również odmowę na drewno. Nie może mieć dwóch głównych źródeł ogrzewania ani nie może mieć źródła ogrzewanie raz głównie zasilanego węglem, raz drewnem. Sam oświadczył. że zasila głównie węglem. Chyba, że zmienił piec.
Co innego jest jak złożył wniosek o dodatek a następnie sam z niego zrezygnował. Wtedy może składać o drewno.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2022, 10:41

Czyli taka sama sytuacja jest jeżeli osoba opala pelletem i złożył wniosek o wypłatę dodatku węglowego, ponieważ myślał, że ten dodatek dotyczy wszystkich rodzajów paliw stałych?
gopsiarka
Stażysta
Od: 25 mar 2022, 9:23
Zajmuję się: ŚW, DO, FA, ŚR, CP

Napisano: 08 paź 2022, 11:46

zgadza się
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2022, 15:57

Też mam takie sytuacje że osoba dostała odmowę na węgiel i złożyła wniosek o drewno. Na co można się powołać przy odmowie bo na pewno pójdzie do odwolania
gopsz3
Stażysta
Od: 05 sty 2015, 11:51
Zajmuję się:

Napisano: 08 paź 2022, 16:21

My najpierw kazaliśmy wycofywać, teraz w sumie nie. Bo jak?

Dostał odmowę bo pali drewnem, a na drewno nie dostanie bo co? Wniosek się zgadza, deklaracja w CEEB też. Jaka podstawa do odmowy? I w SKO się taka odmowa na drewno może nie obronić.
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 09 paź 2022, 17:22

de Charette pisze:
08 paź 2022, 7:34
nie może mieć źródła ogrzewanie raz głównie zasilanego węglem, raz drewnem.
A dlaczego nie? Ustawa mówi, że główne to musi być źródło ogrzewania, a nie paliwo. To samo źródło ogrzewania może być zasilane różnymi paliwami (np są kotły, które spalają i pellet i ekogroszek no i oczywiście kombinacja węgiel/drewno)
Tulli
Stażysta
Od: 19 sie 2022, 17:04
Zajmuję się: SW, SR

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x