wydalenie z dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 05 wrz 2012, 14:32

Czy można wyrzucić mieszkańca dps za nieprzestrzeganie przez niego regulaminu? jak to zrobić?
~Ola

Napisano: 05 wrz 2012, 14:54

A gdzie go wyrzucisz? na ulicę? DPS to jego dom w którym pewnie jest zameldowany. U na z 50% nie przestrzega regulaminu i nic się nie da zrobić.Ewentualnie jakaś kara wewnętrzna typu przeniesienie do innego pokoju. Ustawodawca jeszcze nie wymyślił co robić np. z mętami alkoholikami zajmującymi miejsca w DPS ludziom, którzy ich naprawdę potrzebują.
~ala

Napisano: 05 wrz 2012, 14:56

a jeśli mieszkańca więcej w dpsie nie ma niż jest? Co wtedy zrobić? Obciążać gminę macierzystą pomimo to kosztami?
~Ola

Napisano: 05 wrz 2012, 15:38

My też mamy gościa co tylko na posiłki przychodzi i to nie zawsze na noc wraca spać.Nic nie poradzisz, a gmina płaci mu zasiłek stały i dopłaca do DPS.Prawnie jest mieszkańcem DPS. Gmina musi dopłacać skoro go kierowała.Jeden wniosek tylko sie nasuwa - do tych na górze- tak konstruować przepisy, żeby ludzie naprawdę potrzebujący mogli liczyć na pomoc, a nie tacy co sobie jeszcze dobrze w życiu radzą.
~ala

Napisano: 06 wrz 2012, 11:44

mądre słowa, tylko po co w takim razie regulamin pobytu, kar nie mozna, u mnie regulamin to jedynie zasady dobrego wychowania, nie przeszkadzć innym
~ruda

Napisano: 06 wrz 2012, 14:46

jest zapis o marnotrawieniu pomocy można się o oto pokusić
~ mikka

Napisano: 06 wrz 2012, 17:44

No jest , tylko gdzie pójdzie taki mieszkaniec. Pozostałby bezdomny ,bo albo nie ma już mieszkania albo rodzina go nie chce. I jakby wyglądała instytucja taka jak DPS w oczach społeczeństwa- że na ulice wyrzuca. Inny DPS też go nie przyjmie wiedząc , że jest trudnym mieszkańcem.
~ala

Napisano: 07 wrz 2012, 11:22

jest też przesłanka mówiąca, że osoba ma wymagać całododobowej opieki. Więć zaświadczenie, żę nie wymaga, marnotrawi środki ( opis z dowadami) i pa.
~dzwoneczek

Napisano: 11 wrz 2012, 10:14

w teorii brzmi ładnie pięknie, ale ie jest to takie proste. Szczerze mówiąc nie słyszałam o przypadku żeby kogoś WYRZUCIĆ przenieść to co innego . . .

nasze przepisy ..:(
~nana

Napisano: 11 wrz 2012, 11:51

A ja znam takie przypadki. Mam przed sobą decyzję uchylająca skierowanie do dps, bo klient marnotrawil i nie wymagał calodobową opiekę, niszczył mienie, pił, bił. Odwołał się. Zobaczymy co dalej.
~dzwoneczek

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x