wydana decyzjia za uchylającego sie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 sty 2015, 12:49

Wydałam decyzjie za uchylajacego sie( dec. jeszcze nie prawomocna) Dłużnik przynosi zaświadczenie ze zarejestrował sie jako osoba poszukująca pracy co co zrobić z wdaną decyzjią?

Pierwszy raz mam taki przypadek, pomóżcie?
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 13:24

czy moge uchylic decyzjię na jakie art. sie powołać? prosze podpowiecie?
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 14:23

Ewcia85 pisze:czy moge uchylic decyzjię na jakie art. sie powołać? prosze podpowiecie?
:lol: :lol:
no nie- teraz to już nie tak prosto- samo zarejestrowanie sie w UP nie jest przesłanka do uchylenia decyzji
miał wyznaczony termin na wywiad nie zgłosił sie- wiec jak teraz zrobisz wywiad- to tez nie uchylasz tej decyzji

teraz ebys mogła uchylić tą decyzję- musi płacić przez 6 miesiecy 50% bieżąco zasądzonych alimentów
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
mała mii
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 08 maja 2014, 9:26
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...

Napisano: 13 sty 2015, 15:12

a tak w ogole - jest gdzies mowa,ze kiedykolwiek mamy uchylac te decyzje?:)
w ustawie napisali tylko,ze uchylenie decyzji o zatrzymaniu prawa jazdy nastepuje(na nasz wniosek) gdy ustanie przyczyna z art. 5 ust. 3 oraz dluznik placil nie mniej niz 50% przez ostatnie 6 m-cy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 15:33

kb ja wydałam umorzenie dec o uznaniu za uchlającejgo ( dłużnik nie złosił się na wiwiad ale płaci ) czy jak mu zabrałam prawo jazdy jeszcze w 2009 roku to moge napisać o zwrot.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 16:15

umorzenie decyzji o uznaniu ? chyba umorzenie postepowania w tej sprawie, bo nie wydajesz decyzji gdyz placi...
jesli dluznik placi ale na wywiad sie nie zglasza ( a wczesniej - w poprzednim okresie uznalas go za uchylajacego sie) to nie ustapily okolicznosci z art. 3, wiec za bardzo chyba nie masz podstaw do zlozenia wniosku o uchylenie decyzji zatrzymujacej prawo jazdy
ja tutaj nie chce sie z nikim spierac:) chce tylko podyskutowac czy z jakiegos zapisu wynika to,ze mamy uchylic decyzje o oznaniu jelsi dluznik bezie grzeczny i bedzie przychodzil na wywiad i placil ile trzeba, czy tylko wtedy - bez uchylania decyzji - wnioskujemu do starosty o zwrot prawa jazdy
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 sty 2015, 21:34

było wyjaśnienie ministerstwa w podobnej sprawie, w którym Tomasz Wardach pisał " Jeśli jednak decyzja o uznaniu dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się od
zobowiązań alimentacyjnych nie stała się ostateczna, gdyż dłuznik w ustawowym terminie
złożył odwołanie i jednocześnie dopełnił obowiązków wskazanych w art. 5 ust. 3 ustawy o
pomocy osobom uprawnionym do alimentów, to mozliwe jest uchylenie ww. decyrji przez,
organ właściwy na podstawie art. 132 § 1 Kodeksu postępowania admirristlaeyjllegtl i
umorzenie postępowania w sprawie uznania dłuznika alimentacyjnego za uchylającego się ocl
zob ow lązań al imentacyj nych,.

Mam wzór jesli chcesz takiej decyzji
ninoczka1

Napisano: 17 lut 2016, 13:04

Proszę o taki wzór
edzia12

Napisano: 17 lut 2016, 22:12

również prosiłabym o wzór takiej decyzji
[email protected]
ewa24
Referent
Od: 27 wrz 2011, 10:04