Wydanie duplikatu - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 21 lut 2017, 13:58

Witam,

Pani zgłosiła się do mnie, że zgubiła swoją kartę. Rozumiem, że ma złożyć wniosek o wydanie duplikatu i w tym samym dniu wpłacić w Kasie urzędu 9,21 zł opłaty skarbowej za wydanie duplikatu. Dodatkowo musi mi złożyć oświadczenie o tym, że nie jest w stanie oddać mi tamtej karty do unieważnienia, ponieważ ja zgubiła. Czy w przypadku unieważniania tamtej karty muszę wydawać jakąś decyzję, czy unieważniam ją jedynie w systemie i na tym to się kończy?

Pomóżcie, to moja pierwsza taka sytuacja.
Marta0000

Napisano: 22 lut 2017, 9:54

anulujesz ja w systemie i podajesz powód (wybierasz z listy w programie) i zamawiasz nową
USER

Napisano: 24 lut 2017, 14:30

User- podpowiadasz niewłaściwe, w przypadku wniosku o duplikat kartę należy unieważnić, a nie anulować.
Pozdrawiam
miner

Napisano: 27 lut 2017, 15:57

Kartę sie unieważnia w przypadku utraty prawa do jej posiadania! wydając decyzje
USER

Napisano: 27 lut 2017, 17:26

UNIEWAŻNIA się w przypadku:
stwierdzenia utraty prawa do posiadania karty, stwierdzenia przyznania karty z naruszeniem przepisów ustawy, konieczności przyznania nowejkarty np. przy zmianie nazwiska, gminy zamieszkania, jak również przy konieczności wydania duplikatu
ANULUJE się w razie śmierci, rezygnacji, błędnych danych na karcie
kdrboj

Napisano: 02 mar 2017, 15:10

czyli uniewazniac?
czyli uniewazniac?

Napisano: 02 mar 2017, 15:21

Kod: Zaznacz cały
Art. 17. 1. W przypadku, o którym mowa w art. 16 ust. 1, oraz w przypadku konieczności przyznania nowej Karty lub wydania jej duplikatu dotychczas posiadana Karta podlega zwrotowi i unieważnieniu przez wójta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania.
Czy trzeba wydać jakąś decyzję do unieważnienia "dodatkowo" i wysłać do Klienta?? Czy wystarczy unieważnić w programie?
Tylko

Napisano: 02 mar 2017, 15:30

w przypadku duplikatu nie ma decyzji, tylko unieważnić w programie należy, a właściwie ta się samo automatycznie unieważni po wprowadzeniu wniosku o duplikat
kdrboj

Napisano: 02 mar 2017, 15:35

A mógłbyś przybliżyć procedurę w systemie jak to zrobić +/- krok po kroku?
Kod: Zaznacz cały
2. Wydanie duplikatu Karty podlega opłacie w wysokości 9,21 zł.
Czyli jak komuś ukradli 5 kart to zapłaci 5*9,21=46,05? za każdą 9,21?
PS. jak to u was było rozliczane w księgowości?
Tylko

Napisano: 02 mar 2017, 15:38

krok po kroku to trzeba zwyczajnie wprowadzić nowy wniosek, zaznaczając wnoszę o wydanie duplikatu
5 kart to 5x9,21
kdrboj

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x