wydłużenie świadczeń COVID-19 a nienależnie pobrane św. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 paź 2020, 14:28

Czy prowadzili Państwo postępowanie o nienależnie pobranych świadczeniach w związku z wydłużeniem świadczeń w zwiazku z COVID-19 ?

Strona miała wydłużone świadczenie pielęgnacyjne w związku z COVID-19, nowe orzeczenie wydano w czerwcu, strona dopiero w październiku przedłożyła nowe orzeczenie (orzeczenie na korzyść strony) oraz złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia. Powyższe świadczenie wypłacałam do 30.09.2020 r.

Czy za okres część czerwca, lipiec, sierpień oraz wrzesień powstały nienalanie pobrane świadczenia (nie mogę zastosować art. 24 ust. 2a)
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 01 paź 2020, 15:11

w tej sytuacji należy w decyzji przyznającej zawrzeć informację że m-c lipiec itd... wypłacone zostały na podstawie decyzji zmieniającej.Nie uważam aby to były NP
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 01 paź 2020, 15:26

Taką informację o wypłaconych świadczeniach pisze w decyzji :).

Gdybyśmy nie przedłużali świadczeń w związku z COVID-19, strona otrzymała orzeczenie w czerwcu a złożyła wniosek dopiero w październiku nie przyznalibyśmy świadczeń za okres czerwiec-wrzesień. Dlatego cały czas się zastanawiam jak zrobić.
Karolin@
Starszy referent
Od: 17 sty 2019, 19:08
Zajmuję się: Śr

Napisano: 23 kwie 2021, 10:00

Karolin@ pisze:
01 paź 2020, 14:28
Czy prowadzili Państwo postępowanie o nienależnie pobranych świadczeniach w związku z wydłużeniem świadczeń w zwiazku z COVID-19 ?

Strona miała wydłużone świadczenie pielęgnacyjne w związku z COVID-19, nowe orzeczenie wydano w czerwcu, strona dopiero w październiku przedłożyła nowe orzeczenie (orzeczenie na korzyść strony) oraz złożyła wniosek o ustalenie prawa do świadczenia. Powyższe świadczenie wypłacałam do 30.09.2020 r.

Czy za okres część czerwca, lipiec, sierpień oraz wrzesień powstały nienalanie pobrane świadczenia (nie mogę zastosować art. 24 ust. 2a)
Można zapytać co z tym zrobiliście? Mam analogiczną sytuację :roll:
Swoją drogą weryfikujecie jakoś na bieżąco czy ktoś nie ma nowego orzeczenia?
kra
Praktykant
Od: 04 lis 2020, 18:52
Zajmuję się: ŚR, ŚW

Napisano: 23 kwie 2021, 10:30

Ja weryfikuje co miesiąc ale zaznaczam, że mam ich tylko 30.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 13 lip 2021, 12:57

Karolin@ pisze:

Jak zakończyła się u Was ta sprawa??
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 13 lip 2021, 15:01

500sw pisze:
01 paź 2020, 15:11
w tej sytuacji należy w decyzji przyznającej zawrzeć informację że m-c lipiec itd... wypłacone zostały na podstawie decyzji zmieniającej.Nie uważam aby to były NP
Widzi Ci się, czy może wynika z jakiegoś przepisu ?

A może trzeba by działać w kierunku NPŚ w związku z art. 30 ustawy o świadczeniach rodzinnych, za okres od kolejnego miesiąca po utracie ważności starego orzeczenia do końca września, wykorzystując m.in. cytowany niżej przepis
oczywiście, jeśli opiekunka wiedziała jak powinna się zachować w takiej sytuacji (gdy w czasie pandemii stare orzeczenie traci ważność w okresie pandemii i otrzymuje kolejne z aktualną datą ważności) tj. organ ją skutecznie i właściwie powiadomił.

Na podstawie ustawy z dnia 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 568) przedłużeniu uległa ważność orzeczeń o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności wydawanych przez powiatowe i wojewódzkie zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności i stopniu niepełnosprawności.

Art. 15h ust. 1 ww ustawy
Z przyczyn związanych z przeciwdziałaniem COVID-19, orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, wydane na czas określony na podstawie ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych, którego ważność:
pkt. 1.
upłynęła w terminie do 90 dni (tj. od dnia 9 grudnia 2019 r.) przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy (tj. do dnia 8 marca 2020 r.) pod warunkiem złożenia w tym terminie kolejnego wniosku o wydanie orzeczenia, zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności;
pkt. 2.
upływa w terminie od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy (tj. od dnia 8 marca 2020 r.) zachowuje ważność do upływu 60. dnia od dnia odwołania stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności albo orzeczenia o stopniu niepełnosprawności.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 13 lip 2021, 15:11

Jaka opiekunka ? o czym ty piszesz ?
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 14 lip 2021, 9:35

Karollla pisze:
13 lip 2021, 12:57
Karolin@ pisze:

Jak zakończyła się u Was ta sprawa??

Ja, po konsultacji z prawnikiem, jestem w trakcie ustalania kiedy orzeczenie stało się prawomocne, następnie bedę wszczynać postępowanie w sprawie nienależnie pobranych świadczeń.
gosial
Praktykant
Od: 18 sie 2017, 23:11
Zajmuję się: śr

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x