wydłużenie ZP dla 18-latka bez stopnia - PILNA SPRAWA

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

wydłużenie ZP dla 18-latka bez stopnia - PILNA SPRAWA

Post autor: czargo »

Chłopak miał przedłużane orzeczenie ze wszystkich ustaw do 30.09.2024r. We wrześniu 2024 skończył 18 lat. Dotychczas przyznany miał zasiłek z wniosku matki. W listopadzie złożył mi wniosek o ZP wraz z zaświadczeniem z PZON - orzeczenie ważne do 31.03.2025r.
Wydaje mi się że powinnam mu przyznać od miesiąca złożenia wniosku o ZP, tzn. od listopada, nie wiem na co mogłabym się powołać by przyznać od października?
I co jeżeli przyjdzie mi za miesiąc z nowym orzeczeniem o np. umiarkowanym stopniu, któe go uprawnia do ZP? Jak nie dam teraz od 10/2024r. to potem mogę przyznać od 10/2024r. z tym że za 11/2024r. wypłaciłam z innej decyzji?
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: wydłużenie ZP dla 18-latka bez stopnia - PILNA SPRAWA

Już pisanie decyzji rodzi problemy - przyznaję niepełnosprawnemu dziecku, które ma orzeczenie o niepełnosprawności ale jednak 18 lat (!!!), osobie w wieku powyżej 16 r.ż., ale jednak z orzeczeniem bez stopnia czy tej powyżej 16 r.ż legitymującej się orzeczeniem bez stopnia, ale jej niepełnosprawność powstała przed 21 r.ż
No ręce mi opadają...
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

a to on nie ma juz przyznane (tylko za pośrednictwem matki)?
czargo
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Miał przyznane do 30.09.2024r., ustawa z lipca nie pozwalała nam wydłużać 16 latkom, po zmianie z września dzwoniłam do nich powiedzieć o możliwości wystąpienia po zaświadczenie do PZON bo nie wiedziałąm czy wogóle złożyli wniosek o nowe orzeczenie, pełnoletni wystąpił o zaświadzcenie dopiero w listopadzie, a potem złożył mi wniosek o ZP z zaświadczeniem przewodniczącego PZON.
Myślisz o tym by nie rozpatrywać wniosku chłopaka tylko zmienić tą decyzję pierwotną na podstawie której miał przedłużane do 30.09.2024r.?
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

czargo pisze: 18 lis 2024, 11:56 Myślisz o tym by nie rozpatrywać wniosku chłopaka tylko zmienić tą decyzję pierwotną na podstawie której miał przedłużane do 30.09.2024r.?
tak, tylko już bezpośrednio na niego bez przedstawicieli itp a postępowanie z wniosku umorzyć
trochę klikaniny i kombinowania w systemie ale do ogarnięcia
ODPOWIEDZ