Wygaśnięcie decyzji - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 06 maja 2020, 16:04

Decyzja o ustaleniu prawa do zasiłku pielęgnacyjnego została "przedłużona".
Zostało wydane nowe orzeczenie o niepełnosprawności.

Czy stwierdzić wygaśnięcie decyzji pierwotnych, które zostały zmienione w zakresie okresu przyznania zasiłku pielęgnacyjnego poprzez przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego do 60. dnia po ustaniu ..... lub wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności - na podstawie art. 162 par. 1 pkt 1 K.p.a.?

Czy stwierdzić wygaśnięcie decyzji zmieniających?

Czy nie wydawać żadnej decyzji?
opsik28
Referent
Od: 30 mar 2017, 21:58
Zajmuję się: PS,ŚW,FA,ŚR

Napisano: 07 maja 2020, 7:05

opsik28 pisze:
06 maja 2020, 16:04
Decyzja o ustaleniu prawa do zasiłku pielęgnacyjnego została "przedłużona".
Zostało wydane nowe orzeczenie o niepełnosprawności.

Czy stwierdzić wygaśnięcie decyzji pierwotnych, które zostały zmienione w zakresie okresu przyznania zasiłku pielęgnacyjnego poprzez przedłużenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego do 60. dnia po ustaniu ..... lub wydania nowego orzeczenia o niepełnosprawności - na podstawie art. 162 par. 1 pkt 1 K.p.a.?

Czy stwierdzić wygaśnięcie decyzji zmieniających?

Czy nie wydawać żadnej decyzji?
dobre pytanie?
Bea1
Referent
Od: 08 lip 2015, 12:53
Zajmuję się: SR, FA

Napisano: 08 maja 2020, 9:30

Pomoże ktoś mądry? Jak będziecie robić u siebie?
A z tymi decyzjami które prócz warunku wydania nowego orzeczenia mają jeszcze warunek końca okresu zasiłkowego?
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 08 maja 2020, 9:33

"Zostało wydane nowe orzeczenie o niepełnosprawności" Najpierw ustal czy takie orzeczenie jest w obiegu prawnym.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 08 maja 2020, 9:37

To znaczy co? Musimy czekać aż będzie prawomocne? Nie liczy się sam fakt wydania?
No i powiedzmy, że już mam właściwe. Co będziecie robić? U nas się już dużo pootwierało i można się spodziewać, że jeszcze chwila i trzeba będzie z tymi decyzjami coś robić.
maxxx1989
Praktykant
Od: 22 sty 2020, 20:21
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 08 maja 2020, 13:32

Widziałam na forum tę interpretację, że nowe orzeczenie musi być prawomocne, ale mam wątpliwości. Zapis jest "do dnia wydania". Jeżeli to nowe orzeczenie nie uprawnia do np. świadczenia pielęgnacyjnego i jest oczywiście nieprawomocne, bo strona nie zrzekła się prawa do odwołania i będzie czekać z odwołaniem 14 dni po epidemii (póki co ostatnia zmiana ustawy z dnia 2 marca 2020 r. nie została opublikowana, to płacić tyle pieniędzy przez tyle miesięcy wydaje mi się ryzykowne.
opsik28
Referent

Napisano: 08 maja 2020, 13:40

Widziałam na forum tę interpretację, że nowe orzeczenie musi być prawomocne, ale mam wątpliwości. Zapis jest "do dnia wydania". Jeżeli to nowe orzeczenie nie uprawnia do np. świadczenia pielęgnacyjnego i jest oczywiście nieprawomocne, bo strona nie zrzekła się prawa do odwołania i będzie czekać z odwołaniem 14 dni po epidemii (póki co ostatnia zmiana ustawy z dnia 2 marca 2020 r. nie została opublikowana, to płacić tyle pieniędzy przez tyle miesięcy wydaje mi się ryzykowne.
opsik28
Referent

Napisano: 08 maja 2020, 16:17

Zrobicie jak uważacie. Co do pytania. Ja będę wygłaszał decyzje ale nie robienie nic też jest prawidłowe trzeba tylko umieć to uargumentować jak ktoś się przyczepi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 11 maja 2020, 8:09

opsik28 pisze:
08 maja 2020, 13:40
Też jestem tego zdania, że to dość ryzykowne. Tylko co robić? Skoro wiem, że osoby mają nowe orzeczenia np. ze stycznia, ale odwołują się od nich (czyli jakby nie mieli) i co w takiej sytuacji? Płacić czy nie płacić?
Też mam taką sytuację, że do grudnia było ŚP, w styczniu wniosek do powiatowego o nowe orzeczenie. Powiatowe nie przyznało pkt 7 na orzeczeniu. W lutym odwołanie do wojewódzkiego. W marcu (27 marca) wojewódzki podtrzymuje powiatówkę. Czy wypłacić ŚP od stycznia do 27 marca pomimo wiedzy, że się nie kwalifikuje za ten okres? Co myślicie?
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Napisano: 11 maja 2020, 8:12

A co w sytuacji gdy ktoś miał orzeczenie do grudnia 2019 r. A w powiatowym złożył wniosek o nowe orzeczenie w lutym 2020 r.? Co ze styczniem 2020? Literalnie czytając ustawę to wychodzi, że płacić. Jednak praktyka podpowiada coś innego.... Macie takie przypadki?
jka
Stażysta
Od: 04 paź 2017, 19:11
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x