Wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 sty 2014, 14:14

Fundusz pobierany był dp 30-09-2012r. a dzisiaj przyszedł mi dłużnik z wyrokiem, że od 01-09-2012r. obowiązek alimentacyjny sądownie wygasł.
Czy najpierw trzeba zrobić decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach za wrzesień 2012r. i żądanie zwrotu w jednej decyzji???
Rozumiem, że nie Trzeba robić wszczęcia ani uchylenia FA bo tamta decyzja już się zakończyła. ?????
~Aśka

Napisano: 14 sty 2014, 16:03

Ja robię nienależnie pobrane i żadanie zwrotu jedną decyzją
~Olek

Napisano: 29 kwie 2014, 12:09

Proszę o pomoc bo mam podobną sytuację jak wyżęj.
- Czy dla wierzycielki robię wszczęcie czy wznowienie postępowania ?
- Czy nienależnie pobrane i żądanie zwrotu w jednej decyzji ???
Jola123

Napisano: 29 kwie 2014, 14:15

a to nie będzie bez odsetek art. 29 ust. 3
xyzzz

Napisano: 30 kwie 2014, 9:42

wszczęcie postępowania. jeśli wierzyciel się odwoła do SKO wówczas jeśli zostanie wydana jedna decyzja o uznaniu za NP i zwrot będzie źle -SKO odda do ponownego rozpatrzenia. Trzeba odrębną decyzją uznać świadczenia za NP a odrębną zobowiązać do zwrotu. Zgodnie z art. 29 ust. 3 Ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów w przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek ustawowych. Natomiast jeśli była wydana decyzja o zwrot do dłużnika trzeba ją również zmienić co do kwoty zwrotu
kwiecień

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x