Wyjazd rodzica za granicę oraz zwrot.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Wyjazd rodzica za granicę oraz zwrot.
Mam taką sytuację. Mąż kobiety wyjechał do pracy za granicę. Kobieta teraz poinformowała nas o tym i przyniosła umowę o pracę męża. Mąż za granicą jest od marca 2017r. Doniosła zaświadczenie o dochodzie za kwiecień 2017, dochód przekracza. Teraz mam pytanie...najpierw muszę zrobić NP i potem wysłać do ROPSU czy od razu wysłać do ropsu i oni będą dochodzić zwrotu od maja 2017?
- Edysia185
- Starszy referent
- Kontakt:
Re: Wyjazd rodzica za granicę oraz zwrot.
do ROPSU wysyłasz i oni będą dochodzić zwrotu
-
- Referent
- Kontakt:
a co z wypłatami bieżącymi? Normalnie dalej wypłacać? Czy uchylić decyzję? Bo zanim ROPS się za to zabierz, to trochę minie czasu...
- Edysia185
- Starszy referent
- Kontakt:
u mnie dwie osoby chciały żeby im wstrzymać wypłatę na pierwsze dziecko, chociaż wiem, że ustawa nic o tym nie mówi i zaraz ktoś napiszę, że to ogromny błąd. Na drugie możesz wypłacać. Za pierwsze będą mieli zwrot jak coś.
-
- Referent
- Kontakt:
Mi kobieta napisała pismo o uchylenie świadczenia na 1 dziecko i wyraziła zgodę na zmianę decyzji. I teraz nie wiem czy mogę uchylić i słać do ROPSu? I czy na pewno ROPS będzie domagał się NP od maja 2017?
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Ja wstrzymywałam wypłatę na prośbę wnioskodawcy i wysyłałam wniosek wraz ze wszystkimi dokumentami do ROPS. Decyzje uchylę dopiero jak przyjdzie mi jakakolwiek odpowiedź z ROPS.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: niczym
- Kontakt:
Na jakiej podstawie wstrzymałaś wypłatę na jakie artykuły się powołałaś. Jedynym jest art. 152 KPA ale tylko w przypadku gdy podejrzenie jest, że decyzja zostanie uchylona ale dec. wydał ROPS nie ty nie masz uprawnień wstrzymać realizację decyzji ROPS bez pisma od nich.mika31 pisze:Ja wstrzymywałam wypłatę na prośbę wnioskodawcy i wysyłałam wniosek wraz ze wszystkimi dokumentami do ROPS. Decyzje uchylę dopiero jak przyjdzie mi jakakolwiek odpowiedź z ROPS.
- mika31
- Referent
- Kontakt:
Już napisałam, my wstrzymujemy na wniosek klienta.adrianwarss pisze:Na jakiej podstawie wstrzymałaś wypłatę na jakie artykuły się powołałaś. Jedynym jest art. 152 KPA ale tylko w przypadku gdy podejrzenie jest, że decyzja zostanie uchylona ale dec. wydał ROPS nie ty nie masz uprawnień wstrzymać realizację decyzji ROPS bez pisma od nich.mika31 pisze:Ja wstrzymywałam wypłatę na prośbę wnioskodawcy i wysyłałam wniosek wraz ze wszystkimi dokumentami do ROPS. Decyzje uchylę dopiero jak przyjdzie mi jakakolwiek odpowiedź z ROPS.
- Edysia185
- Starszy referent
- Kontakt:
Tez tak robię, ale zaraz Ci napiszą, ze nie ma żadnej podstawy prawnej.
- mika31
- Referent
- Kontakt:
Wiem, u nas ościenne ośrodki tez wstrzymują.Edysia185 pisze:Tez tak robię, ale zaraz Ci napiszą, ze nie ma żadnej podstawy prawnej.
Dla mnie jest to na korzyść klienta, tym bardziej że pisze mi oświadczenie z prośbą o wstrzymanie a to jego pieniądze.
Oprócz Wyjazd rodzica za granicę oraz zwrot. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Na ile dochód dzielić dochód gdy opiekun prawny
Matka samotnie wychowująca - wniosek tylko na drugie dziecko
małżeństwo a uzyskanie dochodu
Czy dostanę 500 +?Deklaruję się jako matka samotnie wychowuj
SPRAWOZDANIE W CAS DO 26.07.2017R.
wniosek na pierwsze dziecko /Sygnity/ a na drugie już pobier
Ryczałt na nowy okres zasiłkowy
nienależnie pobrane za miesiąc
postępowanie w sprawie uchylenia się od zapłacenia NP
samotnie wychowująca - jak to w końcu jest??
okres przyznania świadczenia-pomocy
Co z rozporzadzeniem do 500 w zw ze zmianami
Nierozliczona działalność męża
cudzoziemiec - jak udokumentować dochód
nienależnie pobrane a nowy okres zasiłkowy
Odwołanie się od orzeczenia o niepełnosprawności