Kochani mam problem. Rodzina pobiera od kwietnia 500 plus.Pani przychodzi i składa oświadczenie że Mąż (wnioskodawca) wyjechał za granice w październiku. Rozumiem że dokumenty przesyłam do ROPS ale co z dalszą wypłatą ? Bardzo proszę o pomoc.
mam podobny problem, Pani pobiera na pierwsze jedyne dziecko. w sierpniu mąż wyjechał za granicę a zgłosiła to dopiero wczoraj. jeśli doliczę dochód za wrzesień to za październik i listopad ma już nienależnie pobrane. I wysyłać do ROPSu skoro i tak jej sie nie bedzie należało? Pomóżcie bo już dostaję kręćka.
Weryfikując wnioski ze świadczeniami rodzinnymi znalazłam zaświadczenie października 2016 z że klient był zatrudniony od 01.05.2013 do 30.08.2015. Składek na ubezp. zdrowotne nie odprowadzał (potwierdzenie przez biuro rachunkowe a dochód uzyskany za granicą jakiś tam jest.
Składki zdrowotne i społeczne zaczynają się w 2015
kolejne zaświadczenie
zatrudnienie w innej firmie od 10.08.2015 do nadal i informacja o składkach zdrow i społ.
Dodam że gość ma założoną działalność gosp. od 2011 r.
a w Zus żadnego śladu o składkach,
co robić? zwłaszcza teraz gdy dochody z zagranicy widoczne
U mnie jak mąż wyjechał za granicę do pracy to żona bo jest wnioskodawczynią przyszła złożyć oświadczenie, że rezygnuje z pobierania 500+. I w takiej sytuacji uchyliłam decyzję.