Wyjazd za granicę.
Wyjazd za granicę.
Kochani mam problem. Rodzina pobiera od kwietnia 500 plus.Pani przychodzi i składa oświadczenie że Mąż (wnioskodawca) wyjechał za granice w październiku. Rozumiem że dokumenty przesyłam do ROPS ale co z dalszą wypłatą ? Bardzo proszę o pomoc.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wyjazd za granicę.
wypłacasz dalej. pismo z zapytaniem czy zachodzi koordynacja - na podst art 16 ust 2.
i czekasz na odpowiedz marszałka
i czekasz na odpowiedz marszałka
mam podobny problem, Pani pobiera na pierwsze jedyne dziecko. w sierpniu mąż wyjechał za granicę a zgłosiła to dopiero wczoraj. jeśli doliczę dochód za wrzesień to za październik i listopad ma już nienależnie pobrane. I wysyłać do ROPSu skoro i tak jej sie nie bedzie należało? Pomóżcie bo już dostaję kręćka.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przesłałabym do ROPS zapytanie tjw
a co w sytuacji:
-500+ przyznane od kwietnia 2016r.
-umowa o prace od xx.01.2017 r. - porozumienie "czasowe oddelegowanie pracownika za granicę
Nie wiem co ludziom doradzić bo się trochę zakręciłem w temacie
1. strona składa oświadczenie że Mąż wyjechał za granice (nowa umowa - oddelegowanie <wstępnie na pół roku>)
2. wysyłam zapytanie do Rops i płace dalej bo tak chce strona
3. Rops może wydać postanowienie, że była koordynacja
4. będę musiał uchylić decyzję od dnia obowiązywania koordynacji i przesyłam decyzję i akta do Rops
5. rops mając akta (nową umowę=uzysk) rozstrzyga i robi ewentualnie NP
Dobrze myśle?
Czy nie lepiej i szybciej by strona oświadczyła, że chce uchylenia decyzji (np od dnia wyjazdu za granicę w delegacje)
-500+ przyznane od kwietnia 2016r.
-umowa o prace od xx.01.2017 r. - porozumienie "czasowe oddelegowanie pracownika za granicę
Nie wiem co ludziom doradzić bo się trochę zakręciłem w temacie

1. strona składa oświadczenie że Mąż wyjechał za granice (nowa umowa - oddelegowanie <wstępnie na pół roku>)
2. wysyłam zapytanie do Rops i płace dalej bo tak chce strona
3. Rops może wydać postanowienie, że była koordynacja
4. będę musiał uchylić decyzję od dnia obowiązywania koordynacji i przesyłam decyzję i akta do Rops
5. rops mając akta (nową umowę=uzysk) rozstrzyga i robi ewentualnie NP
Dobrze myśle?
Czy nie lepiej i szybciej by strona oświadczyła, że chce uchylenia decyzji (np od dnia wyjazdu za granicę w delegacje)
Zamieszanie!
Weryfikując wnioski ze świadczeniami rodzinnymi znalazłam zaświadczenie października 2016 z że klient był zatrudniony od 01.05.2013 do 30.08.2015. Składek na ubezp. zdrowotne nie odprowadzał (potwierdzenie przez biuro rachunkowe a dochód uzyskany za granicą jakiś tam jest.
Składki zdrowotne i społeczne zaczynają się w 2015
kolejne zaświadczenie
zatrudnienie w innej firmie od 10.08.2015 do nadal i informacja o składkach zdrow i społ.
Dodam że gość ma założoną działalność gosp. od 2011 r.
a w Zus żadnego śladu o składkach,
co robić? zwłaszcza teraz gdy dochody z zagranicy widoczne
Weryfikując wnioski ze świadczeniami rodzinnymi znalazłam zaświadczenie października 2016 z że klient był zatrudniony od 01.05.2013 do 30.08.2015. Składek na ubezp. zdrowotne nie odprowadzał (potwierdzenie przez biuro rachunkowe a dochód uzyskany za granicą jakiś tam jest.
Składki zdrowotne i społeczne zaczynają się w 2015
kolejne zaświadczenie
zatrudnienie w innej firmie od 10.08.2015 do nadal i informacja o składkach zdrow i społ.
Dodam że gość ma założoną działalność gosp. od 2011 r.
a w Zus żadnego śladu o składkach,
co robić? zwłaszcza teraz gdy dochody z zagranicy widoczne
Wyjazd za granicę.
U mnie jak mąż wyjechał za granicę do pracy to żona bo jest wnioskodawczynią przyszła złożyć oświadczenie, że rezygnuje z pobierania 500+. I w takiej sytuacji uchyliłam decyzję.
Oprócz Wyjazd za granicę. - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
uzysk,utrata,nienależnie pobrane
Do ELMERKA I INNYCH
Mądre głowy!!! pomocy!!
skład rodziny
PIT 36
POMÓŻTA
Dochód za 2 miesiąc
Matka z dzieckiem w Niemczech
woud do pracodawcy, na jakiej podstawie mozna ich zobowiazac
ROPS- problem
wywiad środowiskowy