wykreslenie rolnika z KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 15 kwie 2015, 13:52

zdrowotna od maja 2014 bo tak "wymyslila" ustawa o zdo;) (art.23) poza tym nawet jesli ktos korzystal ze swiadczen opieki zdrowotnej w okresie od 1.07.2013 do 14.05.2014 i nie mial ubezpeczenia zdrowotnego a potem od 1.07.2013 dostal zdo - to nfz nie wszczyna postepowan w sprawie obowiazku poniesienia kosztow tych swiadczen a postepowanie wszczete umarza (art.24) - wiec spokojnie taka osoba moze zostac bez ubezpieczenia zdrowotnego w tym czasie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 14:39

Pracownicy OPS. Myśleć, myśleć i jeszcze raz myśleć . Przecież to zakradł się troll.
Gość

Napisano: 16 kwie 2015, 10:24

wyobraźcie sobie..albo nie macie takich rolników którzy pobierają świadczenia opiekuńcze i pozostają w krusie,już widziałem wyrok sądu o słuszności wykluczania przez krus wzw z oświadczeniem o zaprzestaniu pracy na roli,tak,że ci którzy będą chcieli pozostać w krus nagminnie zwracać będą świadczenia na dziś to jakieś 11tyś+odsetki to się kopaczka dopiero obłowi :D
Krzysiek

Napisano: 16 kwie 2015, 10:29

Rzeczywiście zakradł się TROLL . A trolli się olewa. Powietrze.
Gość

Napisano: 16 kwie 2015, 14:01

Nie wiem o co chodzi z tym Trollem ale dyskusja jest poważna, więc bardzo proszę wypowiadać się na konkretny temat!!!
rumcajs

Napisano: 16 kwie 2015, 14:12

KB ładnie i składnie wszystko w tym temacie opisała a Krzysiek snuje czarne wizje co to będzie gdy ustawodawca nie ureguluje sprawy rolników - opiekunów w prawie do ubezpieczenia w KRUS.
wwo

Napisano: 16 kwie 2015, 14:38

Myślę, że Krzyśkowi chodzi o ten wyrok
https://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$01 ... -01-30_001
I kto nie będzie chciał stracić ubezpieczenia w KRUS, zdecyduje się szybciej na rezygnację ze zdo.
m&m

Napisano: 16 kwie 2015, 14:49

A co do składek, to emerytalno rentowe od dnia, kiedy został wyrejestrowany z KRUS , natomiast zdrowotne na bieżąco.
Opłacenie wstecznych składek zdrowotnych i tak mu na nic nie jest potrzebne, a poza ten za ten okres ma opłacone w KRUS. KRUS nawet jak potem zwraca za nadpłacone składki u nich, to nie zwraca zdrowotnych.
m&m

Napisano: 16 kwie 2015, 16:14

m&m dzięki za link do wyroku o niego mi chodziło,dodam jeszcze jak paskudna to jest sprawa bo przecież ci rolnicy ich małżonkwie domownicy itd korzystali w tym czasie ze świadczeń typu chorobowe,macierzyńskie,odszkodowania a także z opłacania składek wzw z wychowywaniem dziecka do 5 lat MA SA KRA jak krus podliczy,a wszystko przez gównianą ustawę która wszystkich wpuściła w maliny.Kiedy wprowadzono SZO jasno napisano że nie należy się ubezpieczonym w krus wszystko było jasne nikt specjalnie nie protestował,teraz i ten zapis zmieniono pytam się po co?żeby kolejnych rolników opiekunów wpakować w kłopoty?Prawda okazuje się być jedna : rolnik ma się opiekować niepełnosprawnym ale bez pomocy państwa,koniec.
Krzysiek

Napisano: 19 kwie 2015, 11:36

A co z sytuacją kiedy, osoba pobierająca ZDO i ŚP ma ziemię ale nie opłaca składek. Powód: nie uprawia i w ogóle do KRUSU nie poszła. A na oświadczeniu mi napisała, że gospodarstwa nie prowadzi (jedna od 2002) druga od 2014. Powinnam jej opłacać składki od 1.07.2013 bo za ten okres obowiązuje składanie oświadczeń? KRUS mi odpisał, że NIE FIGURUJE W EWIDENCJI OSÓB PODLEGAJĄCYCH OBOWIĄZKOWEMU UBEZPIECZENIU!!! jAK WY POSTĄPILIBYŚCIE?
Ania gops

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x