Witam. Nie wiem czy to w ogóle odpowiednie forum na takie pytanie i czy odpowiedni dział, więc jeśli napisałam coś nie tak to przepraszam i proszę o odesłanie we właściwe miejsce w sieci.
Dotychczas dobrze sobie radziłam z liczeniem dochodu jw., jednak teraz się pogubiłam.
1. Do wyliczenia dochodu do zasiłku rodzinnego lub (podobno to tak samo się liczy) programu 500+ należy wziąć pod uwagę dochody za rok podatkowy poprzedzający rok w którym wnioskujemy, jednak jeśli ubiegły rok nie został jeszcze rozliczony, to czy dobrze rozumiem, że cofamy się 2 lata wstecz, tj. jeśli wniosek będzie składany w kwietniu 2016, należy wziąć pod uwagę dochód z roku 2014?
2. 31 grudnia 2015 roku zlikwidowałam działalność gospodarczą. Czy zatem liczyć to jako dochód utracony? Jeśli tak to jak to zrobić? I czy wyliczony dochód utracony należy po prostu odjąć od dochodu?
Pewnie moje pytania wydadzą się banalne i wystarczyłoby lepiej doczytać wszystkie informacje o zasiłkach, ale naprawdę już długo nad tym ślęczę, lecz niestety bycie blondynką skutecznie utrudnia mi pracę z tym tematem.
Dziękuję za odpowiedzi.