wynagrodzenia dla opiekuna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 04 maja 2015, 13:47

witam
Sprawa wygląda tak: do GOPS zgłosił sie opiekun prawny z wyrokiem prawomocnym z 2011roku(wniosek zarejestrowany w kwietniu 2015) i prosi o wypłacenie świadczenia przyznanego przez sąd w wys. 50 zł od marca 2011 do maja 2015.
Na postanowieniu jest napisane tak: ..."comiesięczne wynagrodzenie za sprawowanie opieki, które ma być wypłacane od dnia uprawomocnienia sie postanowienia, do ostatniego dnia każdego kolejno po sobie następującego miesiąca z ustawowymi odsetkami na wypadek uchybienia temu terminowi." o jakie to odsetki chodzi?
jgro

Napisano: 04 maja 2015, 14:16

Ale z tego co się orientuję, to świadczenie o którym mowa jest pobierane ze świadczenia osoby nad którą sprawuje opiekę a nie z OPS.
Basia001

Napisano: 04 maja 2015, 14:30

jeśli opiekun zgłosił się w kwietniu to nie ma mowy o odsetkach. Liczysz ile jest miesięcy od III 2011 do kwietnia 2015, robisz notatkę do księgowości o wskazaniach do wypłaty i wypłacacie. Jak skończy się maj to wypłacasz za maj
ktoś

Napisano: 04 maja 2015, 14:32

zapomniałam dodać. Księgowość musi wystąpić do wojewody o środki i otworzyć nowy paragraf
ktoś

Napisano: 04 maja 2015, 15:26

Jak "ktoś".
Ale dobrze sprawdź w postanowieniu sądu, czy na pewno wypłata ma nastąpić ze środków OPS, czy też ze świadczenia osoby pozostającej pod opieką.
Ja ostatnio czekałam na środki od wojewody 4 m-ce.
Esia

Napisano: 04 maja 2015, 19:34

Skoro pisze "miesięczne wynagrodzenie za sprawowanie opieki, które ma być wypłacane od dnia uprawomocnienia sie postanowienia, do ostatniego dnia każdego kolejno po sobie następującego miesiąca z ustawowymi odsetkami na wypadek uchybienia temu terminowi"

to kiedy było uprawomocnione ?
Trzeba by wypłacić wstecz. Ale pieniadze są z urzedu wojewodzkiego - wylicz kwotę, napisz pismo, ze strona zglosila sie dzisiaj i czekaj co odpiszą. tak najlepiej. I napisz jak to sie skonczylo.

I tak zapomnisz odpisac.
Karakon

Napisano: 07 maja 2015, 13:41

Sprawa zakończyła sie tak: Przyszła Pani do mnie i napisała oświadczenie, że od roku mieszka w innej gminie...
jgro

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x