zmiana odpłatności za ŚDS - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 maja 2015, 10:32

Witam, zmienia sią dochód rodziny w marcu. Od kiedy należy zmienić odpłatność za ŚDS od marca czy od kwietnia?
sam :)

Napisano: 04 maja 2015, 10:59

od kwietnia
t.franek

Napisano: 04 maja 2015, 11:59

od kwietnia? wydaje mi się, że od marca przecież odpłatność nalicza się na podtsawie dochodów rodziny dlatego skoro zmieniają się od marca to od marca naliczamy nową odpłatność, tak myślę
kola

Napisano: 04 maja 2015, 13:50

w pomocy społecznej bierzesz dochód z miesiąca poprzedzającego jeśli weźmiesz z lutego dochody to zmieniasz od marca, jeśli z marca zmieniasz od kwietnia
felek

Napisano: 04 maja 2015, 18:08

zgadza się w przypadku świadczeń pieniężnych, myślę że inaczej jest w sprawie ponoszenia odpłatności za świadczenia niepieniężne . Dlaczego czekać do kolejnego miesiąca.Słuszna ja=est zmiana odpłatność od miesiąca zmiany dochodu. rt. 106 3bZmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie ponoszenia odpłatności za świadczenie niepieniężne nie wpływa na wysokość tej odpłatności, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
ot i co

Napisano: 05 maja 2015, 8:38

a gdzie jest to napisane, że jest inaczej? to jest nadinterpretacja przepisów i szukanie dziury w całym! Mało jeszcze macie roboty?
alik

Napisano: 05 maja 2015, 18:39

alik, "ot i co" ma rację, przecież to analogiczna sytuacja do naliczania odplatności za DPS. Jesli zmiana wysokości emerytury w marcu przekracza 10% to naliczasz już od marca nową kwotę odpłatności ponoszoną przez mieszkańca, tak? Zatem w przypadku śds będzie dokładnie tak samo. pozdrawiam
po prostu

Napisano: 06 maja 2015, 9:02

oj tak mieszacie, że w końcu nie wiadomo jak powinno być właściwie?
forum.pl

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x