WYNAGRODZENIE DLA OPIEKUNA PRAWNEGO - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 17 paź 2014, 9:57

Witam
Mam pytanko czy ktoś może wypłaca wynagrodzenie opiekunowi prawnemu?
Ja właśnie otrzymałam pieniądze na ten cel i nie bardzo wiem jak to ugryźć:)
Środki dostałam w rozdziale 85219 i dalej nie wiem co robić, w jakiej formie ma to być wypłacone??? i na podstawie jakiego dokumentu??
Jeśli ktoś może mi pomóc to z góry dziękuję:)
Pozdrawiam
AGNIESZKA10

Napisano: 17 paź 2014, 10:54

art. 36 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej-świadczeniem z pomocy społecznej jest wynagrodzenie należne opiekunowi z tytułu sprawowania opieki przyznane przez sąd. Zgodnie z art. 18, ust. 1 pkt 9 w.w ustawy do zadań zleconych z zakresu administracji rządowej realizowanych przez gminę jest wypłacanie wynagrodzenia za sprawowanie opieki. Kierownik powinien coś na ten temat wiedzieć.... Kto sprawuje tę opiekę i za jaką kwotę skoro przyszły pieniądze z BP
Ola II

Napisano: 17 paź 2014, 11:58

My dostajemy wysokość wynagrodzenia dla danego opiekuna z Sądu, na tej podstawie robimy zapotrzebowanie do MUW, dostaję na 85219 i daję na § 3030 i koszty 4210(1,5%)
Kryśka

Napisano: 17 paź 2014, 13:26

Z sądu przychodzi postanowienie przyznające wynagrodzenie od jakiegoś dnia ( albo za okres od do) dla opiekuna prawnego - zazwyczaj 10% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, bez
wypłat nagród z zysku, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego za okres poprzedzający dzień przyznania wynagrodzenia. Po uprawomocnieniu się tego postanowienia zawiadamiamy tylko opiekuna ile kwotowo mu się miesięcznie należy i co m-c robi się na niego listę. Wysokość tego wynagrodzenia jest niezmienna. Nie podlega ono opodatkowaniu i składkom ZUS.
reginka

Napisano: 17 paź 2014, 20:43

Wypłacaliśmy takie coś - pamiętaj, że to tylko na podstawie postanowienia sądu z określeniem, ile się należy tego wynagrodzenia dla opiekuna prawnego.
Tylko że to jest r. 85219 par. 3110 a nie 3030
mieliśmy par 4300 na koszty obsługi
zadania zlecone więc wykazujesz w Rb-50 rozdz. 85219 par. dotacji 2010

mieliśmy kontrolę wypłaty z MUW tej sprawy
z resztą poczytajcie inne wystąpienia np
https://bip.poznan.uw.gov.pl/system/file ... 121_13.pdf
Mack.

Napisano: 20 paź 2014, 13:18

U mnie 85219-3110.
Ninka

Napisano: 22 paź 2014, 11:34

Uwaga! na postanowieniu musi być data uprawomocnienia !!!
Rema

Napisano: 10 maja 2018, 8:34

Witam mam pytanie. Które przeciętne wynagrodzenie ogłoszone przez prezesa GUS bierzecie do obliczenia wynagrodzenia za sprawowanie opieki? za kwartał czy za miesiąc poprzedzający dzień przyznania świadczenia. Mam dylemat gdyż ogłaszane są przeciętne miesięczne wynagrodzenia i za miesiące i za kwartały? Poradźcie proszę
mk1
Podinspektor
Od: 05 kwie 2017, 14:09
Zajmuję się: księgowa

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x