wynajem mieszkania - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 28 lis 2023, 10:04

Dzień dobry,
Bardzo bym prosiła o podpowiedź, ponieważ mam dosłownie cztery dodatki rocznie i nie siędzę w nich tak jak wy. Ale do rzeczy, jedna pani wynajmuje mieszkanie i ma mi złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Mieszkanie w bloku w którym jest wspólnota mieszkaniowa, i tak się zastanawiam co jeśli dodatek mieszkaniowy wyjdzie większy niż to co muszę przekazać wspólnocie, ponieważ do wydatków dodaje jeszcze czynsz dla właściciela. Nie wiem jak to ugryźć . Dodam jeszcze , że u nas nie ma czegoś takiego jak stawka gminna. Czy jeśli dodatek wyjdzie większy niż opłaty za mieszkanie to tą nadwyżkę oddaję najemcy? :roll: Bardzo proszę o pomoc :|
apiecka
Praktykant
Od: 14 sty 2019, 13:32
Zajmuję się: dodaki mieszkaniowe

Napisano: 28 lis 2023, 10:09

czynsz winien być przyrównany do stawki gminnej - poszukaj uchwały w waszej gminie
jeśli naliczasz ryczałt to możesz wypłacić Wnioskodawcy, a dodatek Zarządcy.
Madzik05
Referent
Od: 18 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem

Napisano: 28 lis 2023, 11:07

Dziękuję, a czy ryczałt dla najemcy może być wpłacany na jego konto ? czy musi być wypłacany gotówką?
apiecka
Praktykant
Od: 14 sty 2019, 13:32
Zajmuję się: dodaki mieszkaniowe

Napisano: 28 lis 2023, 11:12

apiecka pisze:
28 lis 2023, 10:04
Dzień dobry,
Bardzo bym prosiła o podpowiedź, ponieważ mam dosłownie cztery dodatki rocznie i nie siędzę w nich tak jak wy. Ale do rzeczy, jedna pani wynajmuje mieszkanie i ma mi złożyć wniosek o dodatek mieszkaniowy. Mieszkanie w bloku w którym jest wspólnota mieszkaniowa, i tak się zastanawiam co jeśli dodatek mieszkaniowy wyjdzie większy niż to co muszę przekazać wspólnocie, ponieważ do wydatków dodaje jeszcze czynsz dla właściciela. Nie wiem jak to ugryźć . Dodam jeszcze , że u nas nie ma czegoś takiego jak stawka gminna. Czy jeśli dodatek wyjdzie większy niż opłaty za mieszkanie to tą nadwyżkę oddaję najemcy? :roll: Bardzo proszę o pomoc :|
jak to nie ma gminnej stawki...może dobrze poszukaj :) nie bierzesz całego czynszu...najmu dla właściciela płatengo! obniżasz go do zasobów gminy. Jeśli to mieszkanie w bloku...najemca mi pisze oświadczenie, by dodatek razem z ryczałtem przekazać na konto zarządcy. Jeżeli to jest wynajmowane mieszkanie to albo dla właściciela lokalu przelewasz dodatek...bo on jest inną osobą uprawnioną do pobierania należności za lokal, wtedy to własciciel lokalu ma potwierdzić wniosek i wydatki wszystkie...ja jednak przelewam na konto zarządcy czyli w twoim przypadku do wspólnoty i to wspólnota potwierdza mi wtedy wniosek i wydatki ...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x