wynajem mieszkania od właściciela a zarzadca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 15 lut 2018, 9:20

Małżeństwo wynajmuje mieszkanie,ale zarządca nie chce im podpisać wniosku na dodatek mieszkaniowy bo twierdzi że nie łączy ich żadna umowa z wynajmującym tylko z właścicielem
Mam pytanie czyje nazwisko powinno być na wniosku właściciela czy tego kto wynajmuję ,chodzi też również na kogo wystawić decyzje na wnioskodawcę czy tego kto wynajmuje i kto ma podpisać wniosek
Drugie pytanie odnośnie wydatków za mieszkanie należy tez doliczyć tą kwotę co wynajmujący płaci właścicielowi np. 560, 00 zł opłaty za mieszkanie i 300,00 za wynajem ,którą kwotę poprawnie wpisać. Za pomoc dziekuję
gosia4
Stażysta
Od: 15 wrz 2009, 15:16
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2018, 9:47

Ale to właściciel ma prawo decydować co chce zrobić z mieszkaniem i np. wynająć je. Wniosek i decyzja oczywiście na osoby, które ubiegają się o pomoc czyli o najemców tu chodzi.
Kwote, która jest jako odstępne dla właściciela nalezy przyrównać do tego, co wyjdzie z zasobu gminy. (Metraż razy stawka bazowa za 1m2 w Twojej gminie) to tak w skrócie.
Wniosek powinien podbić i wypełnić zarządca- z resztą na pierwszej stronie wniosku masz, że punkty od 2-5 od 7-9 i pkt 12 potwierdza zarządca- możesz się na to powołać.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 15 lut 2018, 10:21

Niedawno był tu taki wątek. Wielu z Was było przeciw, gdy napisałam, że uważam że może podpisac wniosek właściciel mieszkania. Ale to z NIM jest umowa najmu, to ON pobiera tzw. odstępne i spółdzielnia nie musi o tym wcale wiedzieć. Więc jak SM ma potwierdzić wniosek na dane nazwisko jak nie jest w posiadaniu informacji czy taka osoba wynajmuje to mieszkanie? Zapytacie skąd biorę wydatki? Spółdzielnia wydaje zawiadomienia o wysokości wszystkich opłat. Wystarczy doliczyć odstępne i przyrównać do czynszu „gminnego”. I po sprawie.
Podkreślę, że czynię tak od kilkunastu lat i żadna kontrola ( a miałam ich wiele) ani SKO nie zakwestionowało takiego postępowania.
Druga sprawa: co zrobicie gdy ktoś złoży wniosek bez podpisu zarządcy czy właściciela? Odmówicie przyznania dodatku czy będziecie ścigać zarządcę? Ano nie. Według jednej z decyzji SKO wynika, ze to na Organie I instancji spoczywa obowiązek sprawdzenia, czy zawarte we wniosku dane są prawdziwe. Należy podeprzeć się dokumentami i przyznać DM.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 15 lut 2018, 10:41

U mnie zarządcy zwykle mają w posiadaniu jeszcze umowy wynajmu w aktach albo biorą do wglądu i kontaktują się z właścicielem w razie potrzeby jeżeli chcą potwierdzić czy faktycznie właściciel wynajmuje tej i tej osobie.
Maxi nie kwestionuję poprawności Twoich działań w tym zakresie bo to też jest dobre rozwiązanie. Napisałam tylko w jaki sposób się to u mnie odbywa. Łączę pozdrowienia :).
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x