Wynajmująca mieszkanie wyprowadziła się - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 cze 2023, 10:02

Witam, pani X wynajmuje mieszkanie. Nieoficjalnie wiem, że się z tego mieszkania wyprowadza. Pobiera dodatek mieszkaniowy. Jeśli sama nie powiadomi oficjalnie o wyprowadzce, jak uchylić decyzję żeby w lipcu już nie wypłacać dm?
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 27 cze 2023, 7:51

Witam, pani X wynajmuje mieszkanie. Nieoficjalnie wiem, że się z tego mieszkania wyprowadza. Pobiera dodatek mieszkaniowy. Jeśli sama nie powiadomi oficjalnie o wyprowadzce, jak uchylić decyzję żeby w lipcu już nie wypłacać dm?

nie możesz stwierdzić wygaszenia decyzji na podstawie niepotwierdzonych informacji
skoro masz wątpliwości to: uczyń to co nieoficjalne oficjalnym ;)
zadzwoń i dopytaj
a na przyszłość rozważ to:
np. u nas mamy w pouczeniu decyzji przyznającej świadczenie taką oto informację, że Strona powinna o każdej zmianie najmecy bądź właściciela poinformować tut. Ośrodek [ art. 41 kpa ]
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 cze 2023, 8:58

Nie chcę wygaszać decyzji na podstawie niepotwierdzonych informacji, tylko zastanawiam się co zrobić jeśli pani sama na piśmie mnie o wyprowadzce nie poinformuje. Na podstawie czego wtedy miałabym wygasić decyzję? na podstawie rozmowy telefonicznej? a informację w pouczeniu zawrę, mądre to :)
marzena123
Stażysta
Od: 13 maja 2021, 10:20
Zajmuję się: KDR, DM

Napisano: 27 cze 2023, 9:13

Na podstawie czego wtedy miałabym wygasić decyzję? na podstawie rozmowy telefonicznej?
raczej chodziło mi o to, że Pani może nie być do końca świadoma faktu, że ma obowiązek poinformowania o zmianie miejsca zamieszkania. Więc w trakcie rozmowy tele. jak już jej to wyjaśnisz to wtedy przyniesie ładnie spreparowane pisemko na podstawie którego stwierdzisz wygaszenie ;)

oczywiście równie dobrze możesz nie robić nic
ja, jak już mam uzasadnione podejrzenie to wolę prewencyjne wyprzedzenie niż późniejsze gonitwy za potencjalnymi dłużnikami :?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 29 cze 2023, 8:02

Ja mam informacje na piśmie od najemcy,że właściciel z dniem 1 sierpnia br. wypowiada umowę najmu. Mogę otrzymać wzór decyzji wygaszającej obecną decyzję?
piotrswakowski
Praktykant
Od: 27 lis 2020, 21:57
Zajmuję się: Prawa w Urzędzie Gminy. Dotacje, dodatki mieszkaniowe, przetargi, energia, sprawy związane z inwestycjami, obsługa BDO itp

Napisano: 29 cze 2023, 8:17

Ja mam informacje na piśmie od najemcy,że właściciel z dniem 1 sierpnia br. wypowiada umowę najmu. Mogę otrzymać wzór decyzji wygaszającej obecną decyzję?
co wcale nie oznacza, że na tej podstawie możesz stwierdzić wygaszenie decyzji ;)
musisz potwierdzić faktyczną datę opuszczenia lokalu przez wnioskodawcę - dopiero to daje Ci podstawę do wygaszenia
brodafix
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x