Wypłacone przez pomyłkę. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 maja 2014, 11:41

Mam problem tego typu. Klient ma zas.pielęgnacyjny. Dostał na konto za V pieniądze, przez pomyłkę dostał jeszcze raz czyli 2 zas. pielegnacyjne. Przyszedł z pytaniem czy powinien miec dwa, wyjąsniłysmy że pomyłkowo został wysłany jeszcze jeden przelew. Gdy poprosiłyśmy o zwrot zasiłku który pomylkowo wysłano stwierdził że nic go to nie obchodzi i nie odda nam w tym miesiacu. Nie wiem jak to rozwiazać , gośc ma swiadomość i prtfidnie obraca pieniędzmi które nie sa mu nalezne za dany miesiąc. jeszcze pokazał nam wyciąg ze swojego konta ze ma 2 zas. pielęgnacyjne.
xxxxx

Napisano: 21 maja 2014, 11:46

to nie wypłącaj mu za czerwiec
apaulina

Napisano: 21 maja 2014, 12:02

Wiem że to najprostsze rozwiązanie, ale jak podstawa do nie wypłacenia w czerwcu?? w maju na liście jest tylko z jedna kwota - 153 zł
xxxx

Napisano: 21 maja 2014, 12:11

Możesz zażądać od niego zwrotu korzyści majątkowej uzyskanej bez podstawy prawnej,co wypełnia znamiona bezpodstawnego wzbogacenia określone w art. 405 kodeksu cywilnego. Może postraszony sądem skruszeje.
Jakim cudem na liście jest raz, a wypłacony 2 razy?
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 12:21

na liscie był raz, kolezanka wklepała przelew , i pomyłkowo zamiast komus innemu wklepała jeszcze raz jemu. Z lista kwota sie zgodziła, liczba osób tez tylko że gość dostał dwa razy a tamta osoba nie dostała
xxxx

Napisano: 21 maja 2014, 13:00

w czerwcu będzie na liście a nie zrobicie mu przelewu
w maju był na liście a miał dwa przelewy
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 13:15

xxxx pisze:na liscie był raz, kolezanka wklepała przelew , i pomyłkowo zamiast komus innemu wklepała jeszcze raz jemu. Z lista kwota sie zgodziła, liczba osób tez tylko że gość dostał dwa razy a tamta osoba nie dostała
Ciekawszy przypadek. Powiedz mi czy koleżanka, która "wklepywała przelew" prawidłowo wskazała dane odbiorcy, w sensie tego który miał dostac, a tylko konto złe, czy wszystko źle od początku do końca?
Jeśli dane odbiorcy zdefiniowano poprawnie, błędnie wskazując tylko nr rachunku bankowego, to jest jeszcze jeden sposób.
Bank ma obowiązek sprawdzania numeru konta odbiorcy przelewu co potwierdził Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 17 grudnia 2008 r. (sygn. I CSK 205/08). Sąd dodał, iż cel przelewu zostaje osiągnięty, gdy pieniądze znajdą się na koncie bankowym odbiorcy przelewu. By tak się stało, każdy bank ma bezwzględny obowiązek sprawdzenia, czy numer rachunku jest zgodny z nazwą beneficjenta przelewu. Dotychczas banki winą za niewłaściwy przelew obciążały klienta i nie chciały rekompensować poniesionych strat. Wg Sądu Najwyższego taka sytuacja jest niedopuszczalna, stwierdzając, iż żaden przepis nie nakłada na banki obowiązku konfrontowania nazwy czy nazwiska beneficjenta przelewu podanego na poleceniu przelewu z podanym na nim numerem konta bankowego, aczkolwiek taki obowiązek wynika z art. 354 § 1 i art. 355 kodeksu cywilnego. Na mocy tych przepisów dłużnik powinien wykonać zobowiązanie zgodnie z jego treścią i w sposób odpowiadający jego celowi społeczno-gospodarczemu oraz zasadom współżycia społecznego, a jeżeli istnieją w tym zakresie ustalone zwyczaje - także w sposób odpowiadający tym zwyczajom. Nadto dłużnik obowiązany jest do staranności ogólnie wymaganej w stosunkach danego rodzaju (należyta staranność).
https://konto.edu.pl/jak-odzyskac-pienia ... edne-konto
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 14:24

wszystkie dane osoby i nr konta sa takie same, poprostu klient dostał dwa przelewy z tą sama kwotą.
xxxx

Napisano: 21 maja 2014, 14:30

No to pomysły mi się wyczerpały. Ja spróbowałbym ściągnąć to z niego z bezpodstawnego wzbogacenia.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2014, 14:36

są dwa sposoby:
1. na bezczelnego - w tym miesiącu nie przekazuję kasy i co mi zrobisz?
2. na bezpodstawne wzbogacenie - przedsądowe wezwanie do zapłaty.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x