W kwietniu otrzymaliśmy informację o umieszczeniu dzieci w pieczy zastępczej wskazanej przez Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w Aleksandrowie Kujawskim. Wstrzymaliśmy wypłatę 500+ od kwietnia. W lipcu otrzymałam postanowienie o umieszczeniu dzieci w rodzinie zastępczej niezawodowej z dnia 21 czerwca 2022r. (uprawomocniło się z upływem dnia 28 czerwca 2022r.) oraz pismo, że rodzina prosi o wypłatę świadczenia wychowawczego za kwiecień i maj 2022r. Czy mam przekierować to pismo do ZUS? Czy my mamy wypłacić to świadczenie?
Rodzice biologiczni pobierali na dzieci 500+. W kwietniu Nasz OPS otrzymał postanowienie Sądu , że z dniem 07 kwietnia 2022r. dzieci umieszczone są w pieczy zastępczej wskazanej przez PCPR. Od kwietnia wstrzymaliśmy wypłatę świadczenia rodzicom biologicznym na dzieci. Dzieci W Placówce Socjalizacyjnej przebywały od 07 do 15 kwietnia. Od 16 kwietnia były urlopowane i przebywały w pieczy zastępczej. W dniu 21 czerwca Sąd Rejonowy postanowieniem umieścił małoletnich w rodzinie zastępczej niezawodowej (przeprowadzili się w inną część Polski już od 16 kwietnia) a rodzicom utrzymał ograniczenie władzy rodzicielskiej. Pani u której przebywają dzieci złożyła pismo do nas o wypłatę świadczenia za kwiecień i maj. Kto jest organem właściwym do wypłaty świadczenia wychowawczego? Czy nasza Instytucja? Czy OPS na którego terenie przebywają dzieci od 15 kwietnia do teraz?
Czyli mieliście uchylić prawo do świadczenia a nie wstrzymywać wypłatę. Organem właściwym jest ZUS od 1 stycznia i tam nowa osoba powinna złożyć wniosek. Możesz próbować przekazać ten wniosek ale raczej odbije się od ściany bo wnioski mogą wpływać tylko elektronicznie. Wydaje mi się, że odmowa wszczęcia postępowania będzie zasadne. Można też myśleć o umorzeniu postępowania jako bezprzedmiotowe.