wypłata faktur - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 28 lut 2014, 16:17

czy można rozliczyć faktury które mają datę wrześniową 2013r w II transzy marcu 2014r

~Ao

Napisano: 28 lut 2014, 16:44

ja nie uznaję takich faktur
~krysia

Napisano: 28 lut 2014, 16:51

Ja uznaję bo wydatek poniesiony w roku szkolnym
~Aga

Napisano: 28 lut 2014, 17:05

też uznaję
jeżeli pierwsza transza nie pokryła wrześniowych wydatków na książki i podręczniki to dlaczego mam nie przyjąć?
to nie wina człowieka,że dostajemy pieniądze w II transzach
~xyz

Napisano: 28 lut 2014, 17:17

masz rację, ale radca prawny stwierdziła, że przedkładane faktury powinny dotyczyć okresu na jako zostało przyznane stypendium
~krysia

Napisano: 03 mar 2014, 11:29

ja byłam na szkoleniu i faktury to faktury uznaje się rok szkolny.
~- nowa

Napisano: 03 mar 2014, 11:42

zgadza się krysia
ja przyznałam stypendium na rok szkolny 2013/2014 i napisałam,że wypłata będzie w 2 ratach
nie strzeliłam sobie w kolano i nie zamknęłam drogi do refundacji
~xyz

Napisano: 24 mar 2014, 14:04

my mamy zapis w regulaminie ze faktury niewykorzystane przechodza z semestru na semestr.
~xezon

Napisano: 02 kwie 2014, 16:36

xyz czy możesz wrzucić swoją decyzję przyznającą i zmieniająca
proszę
~kati

Napisano: 02 kwie 2014, 16:53

miejscowość, dn…... 10.2013r.
OKZ. 4462….2013
Decyzja nr …./13
Na podstawie art. 90 b, 90 d, 90 m ust. 1, art. 90 n, 90 o ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 roku nr 256 poz. 2572 z późn. zm.), art. 107 i 108 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. poz. 267) oraz Uchwały Nr Rady Gminy..... z dnia 23 maja 2013 roku w sprawie regulaminu udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie gminy ...... (Dz. Urz. Woj. .......)
POSTANAWIAM
1.Przyznać Pani ………. zam. ……………… dla …………………. - syna/córki wnioskodawcy, stypendium szkolne na okres od 01-09-2013r. do 30-06-2014r. w formie pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, w tym w szczególności na zakup podręczników do nauki, słowników, pomocy szkolnych w tym programów komputerowych, przyborów szkolnych, wyposażenia szkolnego, materiałów i pomocy dydaktycznych dla uczniów niepełnosprawnych oraz dla uczniów do praktycznej nauki zawodu, zakup obuwia i stroju sportowego wymaganego na lekcjach wychowania fizycznego, zakup obiadów w szkole.
2.Wypłata stypendium szkolnego zrealizowana będzie przekazem pocztowym lub wpłatą na konto
w dwóch ratach w następujący sposób:
a) I rata do 20 grudnia 2013r. za okres od IX. 2013r. do I. 2014 r. w wysokości
5 mies. x 85 zł = 425 zł na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1 złożone w Urzędzie Gminy ....... w terminie do 22 listopada 2013 r.
b) II rata za okres od lutego 2014r. do czerwca 2014r. w terminie i w wysokości, która zostanie ustalona po otrzymaniu dotacji, na podstawie oryginałów rachunków i faktur (wystawionych na wnioskodawcę) poświadczających poniesione wydatki na cele określone w pkt. 1 złożone w Urzędzie Gminy ......
3.W wypadku udokumentowania wydatków w wysokości niższej niż określona w pkt. 2 wypłacić kwotę niższą.
4. Decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
UZASADNIENIE
Miesięczna wysokość dochodu na osobę w rodzinie ucznia uprawniającego do ubiegania się o stypendium szkolne nie może być większa niż kwota, o której mowa w art. 8 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2013r. poz. 182 z późn. zm.). Od dnia 1 października 2012 r. miesięczna wysokość dochodu na osobę w rodzinie ucznia uprawniająca do ubiegania się o stypendium szkolne nie może być większa niż 456 zł. Miesięczna wysokość dochodu, o której mowa powyżej ustalana jest na zasadach określonych w art. 8 ust. 3-13 ustawy o pomocy społecznej.
Wnioskodawca złożył wniosek w którym przedstawił pożądaną formę stypendium. Z przedłożonego wniosku
i załączonych dokumentów wynika, że dochód na osobę w miesiącu poprzedzającym złożenie wniosku, zgodnie z Regulaminem udzielania pomocy materialnej o charakterze socjalnym dla uczniów zamieszkałych na terenie Gminy ......., uzależniającym wysokość stypendium od progu dochodu na jednego członka w rodzinie, wynosi ……. zł co kwalifikuje do przyznania stypendium w kwocie 85 zł na miesiąc tj. zgodnie z § 2 ust. 2 pkt 2 przywołanego Regulaminu.
Zgodnie z art. 108 kpa , biorąc pod uwagę ważny interes strony, z uwagi na to, że wnioskodawca znajduje się w trudnej sytuacji życiowej, decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
W związku z powyższym orzeczono jak w sentencji.
POUCZENIE
1.W przypadku zmiany liczby członków rodziny lub innych zmian mających wpływ na prawo do pomocy materialnej uczniów, zwłaszcza ukończenia przez dziecko 24 roku życia, bądź przerwania nauki oraz gdy sytuacja rodzinna ucznia, który to stypendium otrzymał, uległa zmianie poprzez wzrost dochodu na jednego członka rodziny i dochód ten jest wyższy niż 456 zł (czterysta pięćdziesiąt sześć zł) należy o tym fakcie poinformować podmiot realizujący świadczenie. Należności z tytułu nienależnie pobranego stypendium szkolnego podlegają ściągnięciu w trybie przepisów o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
2.Od niniejszej decyzji służy prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego
w ...... za pośrednictwem ....... Gminy......... w terminie 14 dni od daty doręczenia niniejszej decyzji.
Otrzymują:
1. wnioskodawca
2. aa.
~xyz

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x