PIT-8C - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 24 lut 2014, 14:49

Mam prośbę, czy powie mi ktoś co mam zrobić w takim przypadku:
Kobieta miała przyznane stypendium na córkę w ubiegłym roku, dwa miesiące temu zmarła czy wystawiam PIT 8C?
Pomóżcie proszę, pierwszy raz mam taką sytuację.
~Prac GOPS

Napisano: 24 lut 2014, 15:42

nikt??
~Prac. GOPS

Napisano: 24 lut 2014, 15:48

nie wystawia sie pit 8c w przypadku wypłaty stypendium
~Jagoda

Napisano: 24 lut 2014, 15:58

co ty opowiadasz Jagoda - wystawiamy!
~Prac. GOPS

Napisano: 24 lut 2014, 16:10

jeżeli kwota wypłaconego stypendium przekracza 3800 zł rocznie to wystawiamy, jeśli nie przekroczy tej kwoty PIT-u 8C nie wystawiamy, czytajcie forum, ten temat był wałkowany nie raz
~krysia

Napisano: 24 lut 2014, 16:52

Ale co w przypadku gdy osoba zmarła a wypłacone stypendium przekracza 3800 zł
~Prac GOPS

Napisano: 25 lut 2014, 16:50

Zgodnie z art.21 ust.1 pkt.40 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j.Dz.U. z 2010 r. Nr 51 poz. 307 z późn. zm.) świadczenia dla uczniów mające charakter pomocy materialnej, w tym stypendia i zasiłki szkolne przyznane na podstawie przepisów Rodziału 8a ustawy o systemie oświaty są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych bez względu na ich wysokość.
Nie ma obowiązku sporządzania informacji PIT-8S, a dla informacji sporządzonych po dniu 12 luty 2011 r. - PIT - 8C.

Rozdział 3
Zwolnienia przedmiotowe
1. Wolne od podatku dochodowego są:
40) świadczenia pomocy materialnej dla uczniów, studentów, uczestników studiów doktoranckich i osób uczestniczących w innych formach kształcenia, pochodzące z budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz ze środków własnych szkół i uczelni – przyznane na podstawie
przepisów o systemie oświaty oraz Prawo o szkolnictwie wyższym
~mm

Napisano: 25 lut 2014, 16:50

Zgodnie z art.21 ust.1 pkt.40 ustawy z dnia 26 lipca 1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (t.j.Dz.U. z 2010 r. Nr 51 poz. 307 z późn. zm.) świadczenia dla uczniów mające charakter pomocy materialnej, w tym stypendia i zasiłki szkolne przyznane na podstawie przepisów Rodziału 8a ustawy o systemie oświaty są zwolnione z podatku dochodowego od osób fizycznych bez względu na ich wysokość.
Nie ma obowiązku sporządzania informacji PIT-8S, a dla informacji sporządzonych po dniu 12 luty 2011 r. - PIT - 8C.

Rozdział 3
Zwolnienia przedmiotowe
1. Wolne od podatku dochodowego są:
40) świadczenia pomocy materialnej dla uczniów, studentów, uczestników studiów doktoranckich i osób uczestniczących w innych formach kształcenia, pochodzące z budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego oraz ze środków własnych szkół i uczelni – przyznane na podstawie
przepisów o systemie oświaty oraz Prawo o szkolnictwie wyższym
~mm

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x