Wypłata pieniędzy a zgon - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 26 cze 2023, 13:34

Hej.
Z początkiem maja br. nastąpił zgon klienta. Otrzymałam informację, że kilka dni później z jego karty przedpłaconej z naszego Ośrodka, na którą miał przesyłany zasiłek stały i pielęgnacyjny zostały wypłacone pieniądze. On gospodarował sam. Jak się okazało, matka rozporządziła się kasą. Tłumaczy, że to były jego oszczędności i wykorzystała je na pokrycie pogrzebu (jak się później okazało, zrobiła sobie za to zakupy). Moje pytanie brzmi: Jak i na jakiej podstawie mogę żądać od niej zwrotu wypłaconych pieniędzy?
8-) Pracownik socjalny to nic innego jak superbohater gotowy do naprawiania życia innych 8-)
ToszToMops
Praktykant
Od: 13 kwie 2023, 11:18
Zajmuję się: DP

Napisano: 29 cze 2023, 11:29

Ktoś coś? ;)
8-) Pracownik socjalny to nic innego jak superbohater gotowy do naprawiania życia innych 8-)
ToszToMops
Praktykant
Od: 13 kwie 2023, 11:18
Zajmuję się: DP

Napisano: 29 cze 2023, 11:50

Tu zasada jest prosta: jeżeli zasiłki zostały wypłacone za życia świadczeniobiorcy, to nic z tym nie robicie – świadczenia były należne i po prostu wchodzą do masy spadkowej. Natomiast gdyby okazało się, że w chwili wypłaty świadczeń beneficjent już nie żył, to należałoby dochodzić zwrotu tych środków - z Banku lub od bliskich. Odnośnie do dysponowania i wypłaty środków z konta beneficjenta przez inną osobę – zobacz art. 55-56a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Prawo bankowe (Dz.U.2022.2324 z późn. zm.).
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam kamieniami w dinozaury

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x