wypłata Śp przed śmiercią osoby wymagającej opieki i NP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 kwie 2022, 13:12

bardzo prosze Was o pomoc, bo przegladając forum natrafiłam na różnie opinie i różne sposoby postepowania.
Śp wypłacone 20.02.2022r, osoba wymagajaca opieki umiera 21.02.2022r.
i moje pytanie jest takie: czy świadczenie za okres od 21.02 do 28.02 jest świadczeniem nienależnie pobranym i należy żądać jego zwrotu?
z forum dowiedziałam się, że Mazurkiewicz twierdz, że nie są to świadczenia nienależnie pobrane.
Ja tez tak myśle, bo na dzień wypłaty nie było okoliczności powodujących ustanie prawa do tego świadczenia (osoba wymagajaca opieki żyła)
proszę o pomoc
emiljaa
Referent
Od: 03 kwie 2014, 13:28
Zajmuję się: ŚR i inne

Napisano: 11 kwie 2022, 13:17

my nie robimy NP w takich sytuacjach, nie zachodzą przesłanki określone w art. 30 uosr
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 11 kwie 2022, 13:20

Jeżeli okoliczność miała miejsce po wypłacie to ja już tego bym nie ruszała.
Karolina223
Referent
Od: 20 cze 2017, 14:31
Zajmuję się: Świadczenie Rodzinne

Napisano: 14 kwie 2022, 9:25

bardzo proszę Was jeszcze o wypowiedzi jak robicie
emiljaa
Referent

Napisano: 14 kwie 2022, 10:08

Tom. pisze:
11 kwie 2022, 13:17
my nie robimy NP w takich sytuacjach, nie zachodzą przesłanki określone w art. 30 uosr
Popieram i dziękuję.
emiljaa pisze:bardzo proszę Was jeszcze o wypowiedzi jak robicie
Jako były opiekun muszę niestety stwierdzić, że ww przytoczonym stanie faktycznym regułą jest orzekanie, przez organy pomocowe, o NPŚ do zwrotu wraz z ustawowymi odsetkami.
Organom pomocowym bardzo łatwo przychodzi wydać taką decyzję, bo wydaje im się, ze wystarczy zacytować przepis art. 30 i następnie stwierdzić, ze w zwiazku z tym pobrane świadczenie za wskazany okres należy uznać za NPŚ do zwrotu.
Jednakże zasadą jest (art. 107 kpa), aby jeszcze umieć prawidłowo uzasadnić podjętą decyzję, czego organy pomocowe nie potrafią robić. Skoro nie potrafisz uzasadnić i logicznie petentowi wytłumaczyć dlaczego ww decyzję wydajesz to po prostu jej nie wydawaj.
Przepisy są jednoznaczne:
W art. 25 ust. 1 uśr przewidziano, iż:
W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, w tym na wysokość otrzymywanych świadczeń, osoba, o której mowa w art. 23, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego świadczenia rodzinne.
Natomiast w art. 30 ust. 1 pkt 1) uśr (a ten najczęściej jest wskazywany przez organy) przewidziano:
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania

Reasumując aby wypłacone świadczenie można było uznać za NPŚ muszą zaistnieć równocześnie dwie przesłanki
1. świadczenie zostało wypłacone np. w dniu 20 lutego, pomimo zaistniałego (czyli przed datą 20 lutego) faktu zgonu (opiekun nie poinformował organu o zgonie, a organ nie mając wiedzy o zgonie dokonał wypłaty, czyli ŚP wypłacono mimo zaistnienia okoliczności zgonu)
2. opiekun był pouczony o braku prawa do ich pobierania (w mojej ocenie takie pouczenie winno być zrealizowane w decyzji orzekającej o przyznaniu ŚP i w każdej następnej np. zmieniającej tę decyzję co do wysokości kwoty ŚP)
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 kwie 2022, 11:30

dziękuje bardzo
a czy to samo bedzie dotyczyć sytuacji, w której osoba pobierajaca świadczenie pielęgnacyjne podejmie zatrudnienie po dniu wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego?
Np świadczenie pielęgnacyjne wypłacone 20.03 a podjęcie zatrudnienia 25.03
emiljaa
Referent

Napisano: 14 kwie 2022, 12:43

Krzysztof pisze:
14 kwie 2022, 10:08
...
W uzupełnieniu mojego wcześniej napisanego komentarza
Zapomniałem o tym, że opiekun zobowiązany jest do niezwłocznego poinformowania organu właściwego o zaistniałej okoliczności np. zgonu. Dopiero wówczas organ ocenia czy zrealizowały się ww dwie istotne i jednocześnie mające wystąpić przesłanki.
emiljaa pisze:dziękuje bardzo
a czy to samo bedzie dotyczyć sytuacji, w której osoba pobierajaca świadczenie pielęgnacyjne podejmie zatrudnienie po dniu wypłaty świadczenia pielęgnacyjnego?
Np świadczenie pielęgnacyjne wypłacone 20.03 a podjęcie zatrudnienia 25.03
Najpierw ustal dokładnie stan faktyczny w sprawie (ciąg kolejnych zdarzeń) i wtedy porównując go z odpowiednimi przepisami wyciągnij logiczne wnioski.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x