Wypłata w ramach programu Aktywizacja i Integracja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 01 lip 2015, 14:52

Będziemy robić pierwszą wypłatę w ramach Programu Aktywizacja i Integracja. Dopytywałam w ościennym OPS-ie i tam robią to w ten sposób, że OPS sporządza listę wypłat- wypłaca ludziom i następnie wystawia Urzędowi Pracy notę obciążeniową na podstawie której Urząd Pracy zwraca 60 % ze środków z Funduszu Pracy, wiadomo, że 40 % kosztów ponosi Gmina (OPS). Moje pytanie jest następujące- czy lista wypłat przechodzi przez PROGRAM TT-POMOC. Jeżeli tak, to jako co? Jest tam jakaś taka forma pomocy? Na razie zrobiliśmy listę po prostu w Wordzie. A i jeszcze jedno istotne pytanie- jeżeli kogoś nie było w pracy (prace społecznie użyteczne), bo np. był w danym dniu u lekarza (przedstawił zwolnienie lekarskie), to rozumiem, że ta osoba nie otrzymuje za te dni wynagrodzenia (nie odnosi się do niej przepis jak dla umowy o pracę że dostaje 80% wynagrodzenia oczywiście- utwierdźcie mnie tylko w tym przekonaniu, bo te osoby nadal są zarejestrowane jako bezrobotne)
Powiem, że baliśmy się tego programu PAI, ale nie jest tak źle- zaczęliśmy miesiąc temu i jakoś idzie.
Blok Aktywizacja realizujemy tak, że 60 % otrzymamy z Funduszu Pracy, natomiast 40 % pokrywa Gmina (OPS).
Blok Integracja realizujemy my -OPS bezkosztowo w postaci zajęć, wykładów. Powiem szczerze, że z początku baliśmy się tego, ale lokalni specjaliści i pracodawcy współpracują z nami, oczywiście tutaj też Urząd pracy również przeprowadza swoje tematyczne zajęcia
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 02 lip 2015, 14:33

Przecież ta osoba może odrobi ten dzien nieobecny w innym terminie tak by zgadzała się liczba godzin do przepracowania w miesiącu. tej kasy jest i tak mało więc po co bawi się w zwolnienia.
fox13

Napisano: 02 lip 2015, 14:43

dziwię się, że wy jako OPS pokrywacie te 40% i że sporządzacie listę wypłat itd. Dobrze czytaliście porozumienie? Czy oby na pewno OPS płaci ? ze swoich środków?
Jestem po zakończonym PAI- nie zgodziłabym się na takie warunki.
Emilka.

Napisano: 03 lip 2015, 12:45

Emilka. pisze:dziwię się, że wy jako OPS pokrywacie te 40% i że sporządzacie listę wypłat itd. Dobrze czytaliście porozumienie? Czy oby na pewno OPS płaci ? ze swoich środków?
Jestem po zakończonym PAI- nie zgodziłabym się na takie warunki.
Tak było u praktykowane w ościennych Gminach. Gmina- OPS płaciła i potem OPS wystawiał notę obciążeniową na podstawie której następował zwrot 60 % kwoty i nie było z tym problemów. Dla nas też nie jest problemem, aby zrobić listę wypłat- dzisiaj właśnie zrobiliśmy wypłatę i wystąpimy z notą i już.
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 03 lip 2015, 12:52

a potem będziecie wszyscy razem z ościennymi ośrodkami płakać na forum, jak to nie macie czasu na pracę socjalną
sami na to "ciężko" pracujecie
szkodnik nadgorliwy

Napisano: 06 lip 2015, 15:16

szkodnik nadgorliwy pisze:a potem będziecie wszyscy razem z ościennymi ośrodkami płakać na forum, jak to nie macie czasu na pracę socjalną
sami na to "ciężko" pracujecie
My nie płaczemy i płakać nie będziemy Drogi Szkodniku Nadgorliwy. Chyba z kimś nas pomyliłeś- może to przez te upały. Ponadto co nas nie zabije, to wzmocni, a w życiu, a co za tym idzie- w pracy trzeba być twardym, a nie płakać, bo coś więcej, ponad trzeba zrobić.
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2015, 9:15

jaką mam kwotę zaplanować jako ops na PAI dla 10 osób
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny