wniosek sądu o wyznaczenie kuratora - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 01 lip 2015, 13:16

tak wiem... to już było i sama kiedyś czytałam ale nie mogę teraz znaleźć... po raz pierwszy sąd wystąpił do nas o wyznaczenie osoby na kuratora dla osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej (trudny przypadek, ubezwłasnowolniony na wniosek matki, która przez kilka lat była jego kuratorem i teraz zrezygnowała z tego, osoba posiada niezamieszkującego wspólnie ojca, zobowiązanego do alimentacji na jego rzecz i dorosłego brata)... żaden z pracowników ani też kierownik ops nie wyrażają zgody na pełnienie takiej funkcji... jak zredagować pismo do sądu, na co się powołać? proszę o podpowiedź bo dopiero zaczynam szperać w tym temacie :)
aja

Napisano: 01 lip 2015, 13:56

Nie można nikogo zmusić aby był kuratorem. I tyle.
karool

Napisano: 01 lip 2015, 14:01

tak... nie mozna... to oczywiste... tyle, że nie mogę tak napisac do sądu... musze to jakoś ubrać w słowa i powołac się na jakas podstawę prawną :)
aja

Napisano: 02 lip 2015, 7:50

A po co podstawa prawna? Sąd chce ustanowić opiekuna prawnego (nie kuratora), który musi wyrazić zgodę całkowicie dobrowolnie i występuje jako osoba prywatna, więc nie ma podstaw żeby domagać się od pracowników zobowiązania do pełnienia roli opiekuna. Skoro chcesz podstawę prawną, to powołaj Kodeks Pracy w zestawieniu z obowiązkami opiekuna prawnego - kierownik nie ma prawa zmusić pracownika do takiej roli w ramach stosunku pracy, a jeśli by to zrobił, to przyrzeczenie opiekuna złożone pod przymusem jest nieważne, tak samo jeśliby Wójt albo Sąd zmusił kierownika do pełnienia roli opiekuna prawnego.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 02 lip 2015, 11:04

odpisz że jest rodzina a wy nie jesteście zainteresowani
abc

Napisano: 02 lip 2015, 12:15

doprecyzuje - sąd zwraca się z prośbą o wskazanie kandydata na kuratora dla ubezwłasnowolnionego (nie opiekuna prawnego)
aja

Napisano: 02 lip 2015, 14:21

my napisaliśmy że żaden z pracowników nie jest zainteresowany pełnieniem tych obowiązków. nie podawaliśmy żadnej podstawy prawnej, nie ma takiej potrzeby.
fox13

Napisano: 02 lip 2015, 14:22

To nie jest prosty temat. wiemy, że nikogo nie można zmusić, ale sądy gdy nikogo się nie wyznaczy potrafi wystosować pismo do wójta, że to on zostanie z powodu braku kandydatów. Wtedy wójt zleca znalezienie kandydata pod "groźbą" że jak nie znajdzie to zostanie kuratorem. Wtedy każdy przyciśnięty do muru znajduje pracownika w mniej lub bardziej humanitarny sposób. Jeśli szef i władza są pozytywnie nastawieni, wtedy możecie wszyscy iść w zaparte. Jeśli nie, zawsze wyłom w "Tym murze" się znajdzie.
male

Napisano: 03 lip 2015, 10:53

Musisz wykazac przed sądem że zrobiłaś wszystko aby tego kandydata znależć ( ogłosić w sposób zwyczajowo przyjęty nabór na kandydatów na opiekunów), rozeznać sytuację w rodzinie bliższej i dalszej ( mieć z tego dokumentację- notatki), oświadczenia pracowników na piśmie że nie wyrażają zgody. ponieważ zgodnie z przepisami sąd zwraca się do właściwego ops o ustalenie kandydata, zatem musisz wykazać że zrobiłaś wszystko aby go znależć. Czytałam róznego rodzaju opinie nawet tak skrajne że sąd ustanowił pracownika bez jego zgody- paradoksem jest że wyrok musisz wykonać. U mnie jest inny paradok sąd prosi nas o znalezienie kuratora, znajdujemy chętnego idzie do sadu a tam kuratorzy tak skutecznie zniechecają że rezygnuje. Koło się zamyka.
1bas1

Napisano: 03 lip 2015, 11:26

Jako pracownik nigdy bym nie podpisał oświadczenia, że nie wyrażam zgody na bycie opiekunem. Pracodawca nie ma prawa żądać tego ode mnie :twisted:
karool

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem