wypłata w sierpniu po 10.08 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 sie 2023, 15:56

Witam. Mam problem. Przejęliśmy dodatki z urzędu w lipcu i mam 10 wniosków z lipca, w których przyznanie dodatku jest od sierpnia. Problem w tym że nie mamy środków żeby zrobić wypłatę do 10 sierpnia. Bedą dopiero pod koniec miesiąca po sesji.
Moje pytanie brzmi czy w decyzji od razu pisac ze w sierpniu będzie wypłacony dodatek do 31.08 a od września do 10 dnia każdego miesiąca. Czy zrobić osobne zawiadomienie że w sierpniu bezie pózniej?
Naska
Stażysta
Od: 29 wrz 2022, 8:57
Zajmuję się: DW DO

Napisano: 08 sie 2023, 8:09

Jeżeli nie ma środków w budżecie na DM, to dopóki ich nie będzie nie można wystawiać decyzji. Dopiero jak będą środki wystawisz decyzję i poinformujesz o terminie wypłaty z wyrównaniem. Przedłuż termin postępowania.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 08 sie 2023, 8:17

Klara27 pisze:Jeżeli nie ma środków w budżecie na DM, to dopóki ich nie będzie nie można wystawiać decyzji. Dopiero jak będą środki wystawisz decyzję i poinformujesz o terminie wypłaty z wyrównaniem. Przedłuż termin postępowania.
Decyzje wystawiasz na 6 miesięcy, a nie masz gwarancji że za 3 miesiące wpłyną środki. Czyli co? decyzji nie wydasz?
Naska pisze:Witam. Mam problem. Przejęliśmy dodatki z urzędu w lipcu i mam 10 wniosków z lipca, w których przyznanie dodatku jest od sierpnia. Problem w tym że nie mamy środków żeby zrobić wypłatę do 10 sierpnia. Bedą dopiero pod koniec miesiąca po sesji.
Moje pytanie brzmi czy w decyzji od razu pisac ze w sierpniu będzie wypłacony dodatek do 31.08 a od września do 10 dnia każdego miesiąca. Czy zrobić osobne zawiadomienie że w sierpniu bezie pózniej?
Spokojnie dodatki możesz wypłacić 10 września. W decyzji warto napisać, że dodatek za sierpień będzie wypłacony we wrześniu. Ważne, zeby decyzja była wydana w ciągu miesiąca. Nie musisz robić wypłat na koniec sierpnia.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 sie 2023, 8:24

Maximo, wydajesz decyzje bez pokrycia?
Klara27
Starszy referent

Napisano: 08 sie 2023, 12:04

Klara27 pisze:
08 sie 2023, 8:24
:lol:
Przyznajemy dodatek na 6 miesięcy. Urząd Miasta/Gminy musi zapewnić środki, które wpływają do nas co miesiąc, zgodnie z wcześniejszym zapotrzebowaniem. Nie mamy pogotowia finansowego. Kwota wydatkowana na DM strasznie wzrosła i wiem, że jest bieda, aby te środki do konca roku znalazły się. Ale to nie jest podstawa aby nie wydac decyzji.
Nie mozesz przeciągać w nieskończoność wydanie decyzji, masz miesiac. Dasz odmowę z powodu braku środków?
Maxima
VIP

Napisano: 08 sie 2023, 14:52

Maxima pisze:
Klara27 pisze:
Przyznajemy dodatek na 6 miesięcy. Urząd Miasta/Gminy musi zapewnić środki, które wpływają do nas co miesiąc, zgodnie z wcześniejszym zapotrzebowaniem. Nie mamy pogotowia finansowego. Kwota wydatkowana na DM strasznie wzrosła i wiem, że jest bieda, aby te środki do konca roku znalazły się. Ale to nie jest podstawa aby nie wydac decyzji.
Nie mozesz przeciągać w nieskończoność wydanie decyzji, masz miesiac. Dasz odmowę z powodu braku środków?
Nie chcę się kłócić...ale w tamtym roku przechodziłam przez piekiełko dotyczące braku środków.. I nie mogłam wystawiać decyzji, dopóki nie otrzymałam środków bo jest to naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Takie otrzymałam wytyczne.
Klara27
Starszy referent

Napisano: 09 sie 2023, 7:32

Klara27 pisze:
08 sie 2023, 14:52
Maxima pisze:
Klara27 pisze:
Nie chcę się kłócić...ale w tamtym roku przechodziłam przez piekiełko dotyczące braku środków.. I nie mogłam wystawiać decyzji, dopóki nie otrzymałam środków bo jest to naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Takie otrzymałam wytyczne.
eeejj... no kto tu mówi o kłótni, tylko grzecznie dyskutujemy :D
Skoro składałam zapotrzebowanie to kasa MUSI sie znaleźć, wiadomo. Tylko wspomniałam, ze z tą kasą krucho. Ale gmina musi stanąć na głowie by ja zdobyć. Mnie nie interesuje skad - taka prawda.
Maxima
VIP

Napisano: 09 sie 2023, 8:01

Maxima pisze:
Klara27 pisze:
08 sie 2023, 14:52
Maxima pisze:
Klara27 pisze:
eeejj... no kto tu mówi o kłótni, tylko grzecznie dyskutujemy :D
Skoro składałam zapotrzebowanie to kasa MUSI sie znaleźć, wiadomo. Tylko wspomniałam, ze z tą kasą krucho. Ale gmina musi stanąć na głowie by ja zdobyć. Mnie nie interesuje skad - taka prawda.
No... powinna. I tak... jest krucho. Sama się zastanawiam jak będzie dalej, czy wystarczy kasy...czy dojdą jakieś zadania zlecone i przez to większe wycieczki do DM, jak było wcześniej.
Klara27
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x