Wyprowadzka za granice - kto wyjaśnia - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 30 mar 2018, 11:18

Dziś przyszła kobieta która w starym okresie pobierała do końca 500+.
Okazuje się ze od lutego 2017 jest wraz z dzieckiem za granica i tam mieszka i pracuje.
Teraz przesłać wniosek do UW czy powinnam sama wszcząć postępowanie do NP i zrobić dec o NP, gdyż w trakcie pobierała nie była w Polsce w dzieckiem.
zochi
Stażysta
Od: 05 gru 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR

Napisano: 30 mar 2018, 11:19

Ty robisz wszczęcie i NP
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 30 mar 2018, 11:33

Dzięki, No to sobie troszkę kasy zwróci;) a teraz jeśli wyjechała 5 lutego 2017 (wypłata u nas była na koniec miesiąca) to za luty powinna oddać czy powinno się jej wypłacić bo jakby nie patrzeć to kilka dni była w Polsce. Ja uważam ze powinna dostać bo świadczenie jest w tym zakresie niepodzielne. Tylko czy za luty w tym wypadku nie powinien ustalać UW koordynacji?
zochi
Stażysta

Napisano: 03 kwie 2018, 8:53

Jeśli zagranica to najpierw do wojewody, i jak odpowie czy zachodzi koordynacja czy nie to wtedy ty, nie jesteś organem właściwym bo mieszka zagranicą więc najpierw wojewoda musi się określić a dopiero później ewentualnie ty.
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04
Zajmuję się: SR

Napisano: 03 kwie 2018, 10:41

paulaaa pisze:Jeśli zagranica to najpierw do wojewody, i jak odpowie czy zachodzi koordynacja czy nie to wtedy ty, nie jesteś organem właściwym bo mieszka zagranicą więc najpierw wojewoda musi się określić a dopiero później ewentualnie ty.
Jak się strona wyprowadziła, to nie wojewoda, tylko NP ze względu na niezamieszkiwanie na terenie gminy.
komosia
Awatar użytkownika
Referent
Od: 26 sty 2018, 15:09
Zajmuję się: ŚR/ŚW

Napisano: 03 kwie 2018, 10:55

ale jeśli wchodzi tu zagranica to będzie NP z powodu art. 1.3. a nie ze względu na niezamieszkiwanie na terenie gminy tylko w ogóle Polski.
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04

Napisano: 11 kwie 2018, 19:04

Zadzwoniłam jeszcze do naszego Urzędu Wojewódzkiego by potypytac co i jak. Co ciekawe kazali nam jako organowi nie robić NP tylko obowiązkowo wysłać im ta sprawę. Ale ja dysponuje tylko Osw. Pod rygorem odpowiedzialności karnej tej kobiety. Żadnych umów itd. nie dostarczyła, mimo ze miała. Z ta co jest w Niemczech nie idzie się dogadać tzn. Sadzać po zachowaniu Ma to wszystko w „D”. Nawiazując do tej rozmowy z urzędem wojewódzki, pracownica powiedziała mi ze absolutnie nie ma opcji bym im wysłała dokumentacje z samym oświadczeniem, w którym podkreślam jest wszystko napisane bo i tak mi to odeślą. Powiedziała ze maja być inne dokumenty w tym np. zaświadczenie potwierdzające ten fakt. Mówi do mnie ze mam ja wezwać do dostarczenia dokumentacji, ja się pytam ale na jakiej podstawie i pod jakim rygorem , to „dostałam informacje ze pod rygorem Zwrotu kasy” to są jakieś dla mnie dziwne rzeczy co ona mi tu nagadała.

Co sądzicie ? Przecież jak ja wezwę mimo ze nie pasuje mi żaden do tego artykuł z ustawy i brak skutku, to ta babka nic sobie z tego nie zrobi.
Wypłat nie wstrzymam bo nie ubiegała się na nowy okres. Nie wiem, czy macie jakieś porady po tym co opisałam ?;)
zochi
Stażysta

Napisano: 11 kwie 2018, 19:13

Jeszcze nawiazując do rozmowy, to No ja mogę się tutaj zgodzić ze za Luty 2017 to Urząd wojewódzki powinien ustalić czy będzie koordynacja za inne miesiące proszę bardzo jak chcą to niech robią NP, mi to tam nawet na rękę, z postępowaniem tez mogę czekać skoro chcą badać sprawę. Ale nie daje mi to spokoju, ze każą ja wzywać zanim to im wyślę... a tak jak napisałam ja tam nie widzę przepisów na podstawie których mogłabym ja wezwać oraz tego rygoru co za tym idzie ze ja wezwę do dostarczenia. Ona się nie stawi i co z tym dalej zrobię?
zochi
Stażysta

Napisano: 12 kwie 2018, 9:35

Wyślij wezwanie do dostarczenia dokumentów, a jeśli Ci nie przyjdzie spakuj to do UW razem z tym wezwaniem. Tak moja propozycja.
Edysia185
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 18 kwie 2017, 7:33

Napisano: 12 kwie 2018, 10:22

przekazujecie dokumenty do UW tradycyjnie papierowo czy przez epuap?
Anka25
Referent
Od: 29 mar 2017, 15:20
Zajmuję się: ŚW

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x