wyrejestrowanie osoby która ma prawo do zdo - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 maja 2014, 19:26

osoba jest zarejestrowana w PUP od 3 lipca 2013 r, po wygaśnięciu naszej decyzji. Pytanie:
- czy wyrejestrowuje sie przed złożeniem wniosku o ZDO i przychodzi do nas (co ze składkami zdrowotnymi , pup opłacał a my mamy wyrównac????)
- robimdy decyzje, przyznajemy składki i osoba z nadzą decyzja idzie do PUP i sie wyrejestrowyje od 01.07.2013

prosze o pomoc
ewcia11123

Napisano: 15 maja 2014, 8:29

zarejestrowanie nie ma znaczenia przy wyrównaniu. Wyrównujemy bez względu na to czy ktoś był zarejestrowany czy też nie. Składek zdrowotnych nie nadpłacamy wstecz. Na bieżąco przyznać od dnia wyrejestrowania z UP. To wszystko pisze w ustawie:)
Aniunia

Napisano: 15 maja 2014, 8:44

no nie do końca, w ustawie pisze że zarejestrowanie w PUP nie ma znaczenia do dnia złożenia wniosku, dlatego wyrejestrowanie przed dniem złożenia wniosku ma sens, bo przyznanie będzie od dnia 15.05. - ja to tak rozumię
ali

Napisano: 15 maja 2014, 10:59

Ja nie widzę, żeby gdziekolwiek pisało, że przyznaje zasiłek od dnia wyrejestrowania. Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu zasiłku osoba przedstawi decyzje i wtedy się wyrejestruje. Żądacie wyrejestrowania na dzień sklładania wniosku a nie dajesz przecież gwarancji osobie, że będzie miała prawo do zdo. Jeśli postępowanie w/s przyznania prawa do zdo przedłuży się powyżej jednego miesiąca to osoba pozostanie bez składki zdrowotne? Pomyślcie troche.
visa

Napisano: 15 maja 2014, 11:03

visa - zgadzam się w całej rozciągłości. Pisałem o tym nie raz.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 15 maja 2014, 11:20

Przeraża mnie tworzenie nadinterpretacji ustawy
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]