Czy należy się ZDO dla rolnika, który utracił prawo z dniem 1 lipca 2014 roku. Jeżeli on widnieje na nakazach płatniczych podatku w agencjii dopłaty są na niego i zaświadczenie z KRUS o ubezpieczeniu wskazuje , że jest ubezpieczony jako rolnik?
Według mnie rolnikom nie przysługuje zdo ponieważ zaprzestanie prowadzenie gospodarstwa rolnego jest to
W myśl tej ustawowej definicji, uznaje się, że emeryt lub rencista zaprzestał prowadzenia działalności rolniczej, jeżeli ani on, ani jego małżonek nie jest właścicielem (współwłaścicielem) lub posiadaczem gospodarstwa rolnego w rozumieniu przepisów o podatku rolnym i nie prowadzi działu specjalnego produkcji rolnej, nie uwzględniając:
gruntów wydzierżawionych na podstawie pisemnej umowy zawartej co najmniej na 10 lat i zgłoszonej do ewidencji gruntów i budynków, osobie nie będącej:
a) małżonkiem emeryta lub rencisty,
b) jego zstępnym (dzieckiem, wnukiem) lub pasierbem,
c) osobą pozostającą z emerytem lub rencistą we wspólnym gospodarstwie domowym,
d) małżonkiem osoby, o której mowa w lit. b lub c,
gruntów trwale wyłączonych z produkcji rolniczej na podstawie odrębnych przepisów, w tym zalesionych gruntów rolnych,
gruntów i działów specjalnych należących do małżonka, z którym emeryt lub rencista zawarł związek małżeński po ustaleniu prawa do emerytury lub renty rolniczej z tytułu niezdolności do pracy,
własności (udziału we współwłasności) nie ustalonej odpowiednimi dokumentami urzędowymi, jeżeli grunty będące przedmiotem tej własności (współwłasności) nie znajdują się w posiadaniu rolnika lub jego małżonka.
Zgodnie z ustawą z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (Dz. U. z 2006 r. Nr 136, poz. 969 z późn. zm.) za gospodarstwo rolne dla celów podatku rolnego uważa się obszar gruntów sklasyfikowanych w ewidencji gruntów i budynków jako użytki rolne lub jako grunty zadrzewione i zakrzewione na użytkach rolnych, z wyjątkiem gruntów zajętych na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż działalność rolnicza, o łącznej powierzchni przekraczającej 1 ha fizyczny lub 1 ha przeliczeniowy, stanowiących własność lub znajdujących się w posiadaniu osoby fizycznej lub osoby prawnej albo jednostki organizacyjnej nie posiadającej osobowości prawnej.
Zatem przy ocenie, czy nastąpiło zaprzestanie prowadzenia działalności rolniczej (a w konsekwencji - czy jest możliwość wypłaty części uzupełniającej świadczenia emerytalno-rentowego bądź uzyskania prawa do wcześniejszej emerytury rolniczej), KRUS stosuje przepis artykułu 28 ust. 4 ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Słuchaj Andziaaaaaaaaaa , gdybym już osiągnęła wiek emerytalny ale ustaloną niezdolność do pracy to bym poszła do KRUS, ale ja mam dziecko chore i potrzebuję wsparcia więc idę do OPS i chcę , żeby ktoś moją sprawę rozpatrzył merytorycznie. Ustawa o zaopatrzeniu emerytalnym będzie mnie dotyczyła za kilkadziesiąt lat a dla Ciebie mam radę jak chcesz te przepisy stosować to zatrudnij się w KRUS.
jeżeli w KRUS przechodzisz na rentę lub emeryturę to zaprzestajesz prowadzenia działalności rolniczej a w ustawie o zdo jest mowa o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa rolnego i pracy w nim to chyba różnica
zaprzestanie działalności rolniczej do celów emerytalnych wiąże się z tym co pisze Andzia, ale tutaj nie chodzi o zaprzestanie do celów emerytalnych tylko do celów zdo. viewtopic.php?f=19&t=207150486