Wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne
- Kontakt:
Wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych
Witam mam pytanie czy przeliczacie co do dnia w momencie kiedy ktoś osiągnął 20 lat składkowych? Tzn. po ponownej weryfikacji otrzymałam odpowiedź z ZUS, że pani ma już 20 lat 2 miesiące i 18 dni. za te pełne miesiące wiadomo musi być korekta ale co z tymi dniami ? Kiedyś na kontroli z ZUS było powiedziane, że płacimy i tak za cały miesiąc, teraz pani w ZUS mówi żeby przeliczyć i zapłacić tylko za dnia. Jak wygląda to u was?
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
Re: Wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych
my zawsze dajemy do końca miesiąca w którym mija 20 lat, ale dużo OPS robi do dnia
-
- Referent
- Zajmuję się: SR,FA,CP, DO i wszelkie programy rządowe.
- Kontakt:
ZANIM WYREJESTRUJEMY Z FUS, ZUS podaje nam dokladna date do kiedy nalezy oplacac skladkę emerytalno-rentowa, wiec oplacamy FUS do dnia uzyskania 20 letniego okresu ubezpieczeń w przypadku kobiet.
-
- Referent
- Zajmuję się: SR, FA
- Kontakt:
kilka razy już nam się zdarzyło, że niby jest ustalone do kiedy płacić, a jak sprawdzamy to potem sie okazuje że jest dzień/dwa za mało albo za dużo, a konkretnej daty nie chcieli nam podawać.@Kiki8074 pisze: 05 lut 2025, 10:57 ZANIM WYREJESTRUJEMY Z FUS, ZUS podaje nam dokladna date do kiedy nalezy oplacac skladkę emerytalno-rentowa, wiec oplacamy FUS do dnia uzyskania 20 letniego okresu ubezpieczeń w przypadku kobiet.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS, ŚW, FA
- Kontakt:
a u nas jest taka sytuacja, wypłacamy św. piel. od dawna, pani nie ma jeszcze ustalonego przebiegu ubezpieczenia, dopiero teraz wysyłam wniosek do ZUS - ma tylko 2 świadectwa pracy łacznie 3 lata, czy mamy też informowac ZUS że my jako OPS przez około 15 lat opłacaliśmy składki społeczne przy wypłacanym św. pielegnacyjnym?
-
- Referent
- Zajmuję się: śr/fa/do/dw
- Kontakt:
ta oczywiscie informować , a jesli chodzi o dni to tak do konkretnego dnia płacimy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne
- Kontakt:
ZUS ma u siebie takie informacje, przy weryfikacji jak jest miła osoba to nawet zadzwoni poinformować, że coś z naszej strony była źle zrobione.andzia2017 pisze: 05 lut 2025, 16:22 a u nas jest taka sytuacja, wypłacamy św. piel. od dawna, pani nie ma jeszcze ustalonego przebiegu ubezpieczenia, dopiero teraz wysyłam wniosek do ZUS - ma tylko 2 świadectwa pracy łacznie 3 lata, czy mamy też informowac ZUS że my jako OPS przez około 15 lat opłacaliśmy składki społeczne przy wypłacanym św. pielegnacyjnym?
Oprócz Wyrejestrowanie z ubezpieczeń społecznych - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
uchylenie decyzji
Krajowy Fundusz Szkoleniowy 2025
sparozdania kwartalne w CAS
Podstawa prawna uchylenia decyzji przedłużającej ŚP art 6bb
decyzja SKO, a przedłużenie świadczenia pielęgnacyjnego
stare ŚP, zatrudnienie, wyrejestrowanie z ubezpieczeń przez pracodawcę
Nietypowe orzeczenie
świadczenie dopełniające
czy uchylać decyzję
czy mogę uchylić SP
ŚP stare zasady - nowe orzeczenie
zasiłek rodzinny UKR-dokumenty
POBIERANE ŚP I ODBYWANA KARA W ZK
Niepełnosprawnośc-eksmon nienależnie pobrane pomocy
Do TOMA (119 osób odczytało i nikt nie wie)
świadczenie pielęgnacyjne - składka KRUS