Wyrok jak odczytać

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Just5
Stażysta
Zajmuję się: Św
Kontakt:

Wyrok jak odczytać

Post autor: Just5 »

Dorosły chłopak złożył wniosek o fa z zabezpieczeniem powództw w 2017 świadczenie przyznano, w 2018 sąd wydał postanowienie o obniżeniu alimentów, postanowienie uprawomocniło się, cały czas toczyło się postępowanie sądowe. Fa było płacone od grudnia 2017 do lutego 2019.
Teraz dostarcza mi dłużnik wyrok w którym sąd zasadza alimenty w sprawie od 2016 grudnia 2017, prawomocny od stycznia 2021 tyle trwały sprawy. Nic o wygaszeniu obowiązku alimentacyjnego. Jak odczytać ten wyrok? Przecież było zabezpieczenie, sprawa u komornika i płacone fa I co teraz z tym wypłaconym fa? Czy liczyć zmianę od prawomocnosci wyroku co wypłacone przed to zasadne?
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Wyrok jak odczytać

Post autor: de Charette »

wyrok o alimenty jest od razu wykonalny, wiec prawomocność to sprawa drugorzędna.
Jaka była wysokość alimentów a jaka jest z nowego wyroku?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Just5
Stażysta
Kontakt:

Było 500 zł, teraz 400 zł
A co ze zmianą okresu przyznania ? wyrok od 2016 do grudnia 2017 alimenty, fa płacone od grudnia 2017 do lutego 2019
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Art. 29.

2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.

3. W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
Just5
Stażysta
Kontakt:

Widziałam że niektóre sądy uważają ze dzień zmiany wysokosci alimentów to dzień wystawienia tytułu wykonawczego czyli w tym wypadku grudzień 2020
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

zależy jaki jest wyrok. Czasami sąd w swoim lenistwie nie wskazuje daty zmiany wysokości. Ty masz wskazane
Just5
Stażysta
Kontakt:

Ok. dzięki za pomoc

Mam Pytanie dotyczące usług zbiorczych Czy usługi grupowe dotyczą studentów? Usługa MNSIW Pol-on powinna działać? Mam zakładkę w Nemezis i Amazis ale nie generuje rapostu
W informacji z Cas ministerstwa jest mowa o ZUS I MEN SIO nic nie wspominają o bazie dotyczącej studentów
Awatar użytkownika
Ewela77
Podinspektor
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Ewela77 »

Just5 pisze: 20 maja 2021, 13:51 Ok. dzięki za pomoc

Mam Pytanie dotyczące usług zbiorczych Czy usługi grupowe dotyczą studentów? Usługa MNSIW Pol-on powinna działać? Mam zakładkę w Nemezis i Amazis ale nie generuje rapostu
W informacji z Cas ministerstwa jest mowa o ZUS I MEN SIO nic nie wspominają o bazie dotyczącej studentów
w Sygnity wykazuje studentów jako nie uczeń.
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
ODPOWIEDZ