Wyrok jak odczytać
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Św
- Kontakt:
Wyrok jak odczytać
Dorosły chłopak złożył wniosek o fa z zabezpieczeniem powództw w 2017 świadczenie przyznano, w 2018 sąd wydał postanowienie o obniżeniu alimentów, postanowienie uprawomocniło się, cały czas toczyło się postępowanie sądowe. Fa było płacone od grudnia 2017 do lutego 2019.
Teraz dostarcza mi dłużnik wyrok w którym sąd zasadza alimenty w sprawie od 2016 grudnia 2017, prawomocny od stycznia 2021 tyle trwały sprawy. Nic o wygaszeniu obowiązku alimentacyjnego. Jak odczytać ten wyrok? Przecież było zabezpieczenie, sprawa u komornika i płacone fa I co teraz z tym wypłaconym fa? Czy liczyć zmianę od prawomocnosci wyroku co wypłacone przed to zasadne?
Teraz dostarcza mi dłużnik wyrok w którym sąd zasadza alimenty w sprawie od 2016 grudnia 2017, prawomocny od stycznia 2021 tyle trwały sprawy. Nic o wygaszeniu obowiązku alimentacyjnego. Jak odczytać ten wyrok? Przecież było zabezpieczenie, sprawa u komornika i płacone fa I co teraz z tym wypłaconym fa? Czy liczyć zmianę od prawomocnosci wyroku co wypłacone przed to zasadne?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Wyrok jak odczytać
wyrok o alimenty jest od razu wykonalny, wiec prawomocność to sprawa drugorzędna.
Jaka była wysokość alimentów a jaka jest z nowego wyroku?
Jaka była wysokość alimentów a jaka jest z nowego wyroku?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Stażysta
- Kontakt:
Było 500 zł, teraz 400 zł
A co ze zmianą okresu przyznania ? wyrok od 2016 do grudnia 2017 alimenty, fa płacone od grudnia 2017 do lutego 2019
A co ze zmianą okresu przyznania ? wyrok od 2016 do grudnia 2017 alimenty, fa płacone od grudnia 2017 do lutego 2019
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Art. 29.
2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
3. W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
2. W przypadku gdy osoba uprawniona otrzymała w okresie od dnia zmiany wysokości zasądzonych alimentów do dnia wpływu tytułu wykonawczego do organu prowadzącego postępowanie egzekucyjne świadczenia z funduszu alimentacyjnego w wysokości wyższej niż zasądzone alimenty za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
3. W przypadku gdy sąd zwolnił osobę z obowiązku alimentacyjnego, a osoba uprawniona w okresie, o którym mowa w ust. 2, pobierała świadczenia z funduszu alimentacyjnego za ten okres, jest obowiązana do ich zwrotu bez odsetek. Przepis art. 23 stosuje się odpowiednio.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Widziałam że niektóre sądy uważają ze dzień zmiany wysokosci alimentów to dzień wystawienia tytułu wykonawczego czyli w tym wypadku grudzień 2020
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zależy jaki jest wyrok. Czasami sąd w swoim lenistwie nie wskazuje daty zmiany wysokości. Ty masz wskazane
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ok. dzięki za pomoc
Mam Pytanie dotyczące usług zbiorczych Czy usługi grupowe dotyczą studentów? Usługa MNSIW Pol-on powinna działać? Mam zakładkę w Nemezis i Amazis ale nie generuje rapostu
W informacji z Cas ministerstwa jest mowa o ZUS I MEN SIO nic nie wspominają o bazie dotyczącej studentów
Mam Pytanie dotyczące usług zbiorczych Czy usługi grupowe dotyczą studentów? Usługa MNSIW Pol-on powinna działać? Mam zakładkę w Nemezis i Amazis ale nie generuje rapostu
W informacji z Cas ministerstwa jest mowa o ZUS I MEN SIO nic nie wspominają o bazie dotyczącej studentów
- Ewela77
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w Sygnity wykazuje studentów jako nie uczeń.Just5 pisze: 20 maja 2021, 13:51 Ok. dzięki za pomoc
Po prostu nie lubię być sztucznie miła ..
Oprócz Wyrok jak odczytać - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Wniosek do Centralnego Ośrodka Informatyki
jak wprowadzic zwrot?
odmowa FA
dwa kmp dla jednego dłużnika
Jedno proste pytanie i kto zna zdanie Mazurkiewicza na ten temat
Fundusz alimentacyjny- umowa zlecenie
Usługi grupowe - student -status nie uczeń
niewłaściwość miejscowa co dalej
awizo kiedy decyzja prawomocna
spłata
FA a dziecko umieszczone w pieczy zastepczej
KURATOR dla osoby nieznanej z miejsca pobytu
zmiana decyzji na zł za zł-co do komornika poza decyzją?
PUP aktywizacja
dotyczy wpłat DA na konto Ośrodka
zawiadomienie od komornika o skutecznej egzekucji