wyrok na dziadków - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 01 lut 2024, 12:00

tak dlatego stanowi dochód rodziny. Jest to dodatkowe - odrębne postępowanie nie jest zastępczo zamiast ojca
Karlitos
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 18 sty 2016, 15:39
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 01 lut 2024, 12:18

Dziękuje ci bardzo ;)
Ewcia85
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 12:38
Zajmuję się:

Napisano: 07 sty 2025, 17:15

A co jeśli dziadkowie nie płacą? czy wierzycielka może przynieś zaświadczenie od komornika ze dziadkowie nie płacą i wtedy nie wliczam jej tych alimentów? Wierzycielka upiera się ze nie otrzymała od dziadków żadnej kwoty.
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2025, 13:09

Ewcia85 pisze:
07 sty 2025, 17:15
A co jeśli dziadkowie nie płacą? czy wierzycielka może przynieś zaświadczenie od komornika ze dziadkowie nie płacą i wtedy nie wliczam jej tych alimentów? Wierzycielka upiera się ze nie otrzymała od dziadków żadnej kwoty.
ponawiam
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2025, 9:00

Skoro dziadkowie nie płacą to do komornika o egzekucję, jeśli nie ma egzekucji u komornika doliczasz kwotę z wyroku (pod warunkiem że w 2023r. już miała zasądzone alimenty) Upierać się może... tylko niewiele z tego wyniknie
Gocha85
Stażysta
Od: 08 kwie 2014, 12:26
Zajmuję się:

Napisano: 16 sty 2025, 11:59

czyli jak dziadki nie płacą a przyniesie ze egzekucja bezskuteczna to jej nie wliczam do dochodu tych alimentów, tak?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2025, 13:13

Chciałam się odnieść do tematu alimentów na dziadków i pobieranego świadczenia z funduszu alimentacyjnego. Jak w opisanym powyższym przypadku kobieta pobiera świadczenie z funduszu alimentacyjnego na syna i jest jeszcze wyrok na dziadków. Niedawno otrzymaliśmy pismo odnośnie zaleceń pokontrolnych w ośrodkach i znalazłam tak temat dot. wytaczania powództwa od dziadków. Pisze tam bowiem takie zdanie cyt." Skuteczność wytoczonego powództwa i uiszczenie alimentów na podstawie uzyskanego wyroku sądu rodzinnego czyni bezprzedmiotowym ubieganie się wierzyciela o świadczenie z funduszu alimentacyjnego" i przyznam, że aż ciepło mi się zrobiło. Czy oby słusznie dalej jest wypłacane świadczenie z funduszu jeżeli jest wyrok o alimentach od dziadków? Czy ma ktoś taki przypadek i wypłaca świadczenie mimo wyroku od dziadków?
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2025, 15:13

Ewcia85 pisze:
19 maja 2025, 13:13
Chciałam się odnieść do tematu alimentów na dziadków i pobieranego świadczenia z funduszu alimentacyjnego. Jak w opisanym powyższym przypadku kobieta pobiera świadczenie z funduszu alimentacyjnego na syna i jest jeszcze wyrok na dziadków. Niedawno otrzymaliśmy pismo odnośnie zaleceń pokontrolnych w ośrodkach i znalazłam tak temat dot. wytaczania powództwa od dziadków. Pisze tam bowiem takie zdanie cyt." Skuteczność wytoczonego powództwa i uiszczenie alimentów na podstawie uzyskanego wyroku sądu rodzinnego czyni bezprzedmiotowym ubieganie się wierzyciela o świadczenie z funduszu alimentacyjnego" i przyznam, że aż ciepło mi się zrobiło. Czy oby słusznie dalej jest wypłacane świadczenie z funduszu jeżeli jest wyrok o alimentach od dziadków? Czy ma ktoś taki przypadek i wypłaca świadczenie mimo wyroku od dziadków?
też jestem ciekawa ...
beatab
Referent
Od: 16 kwie 2014, 12:14
Zajmuję się:

Napisano: 20 maja 2025, 8:11

Proszę wypowiedzcie się i powiedźcie jak się bronić przed kontrolą, że świadczenie jest wypłacane mimo otrzymywanych alimentów od dziadków? Czytałam na intrenecie i lex i wszystkie opinie są, że się należy powołują się na wyrok z 1980r.
Ewcia85
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2025, 7:26

Alimenty od dziadków stanowią odrębne postępowanie od alimentów zasądzonych od rodzica, takie alimenty można zasądzić pomimo istniejącego obowiązku alimentacyjnego od rodzica i nie stanowi substytutu tych alimentów, są to odrębne postępowania. Stanowi to jednakże dochód nieopodatkowany przy ustalaniu prawa do FA, nie stanowi dochodu uzyskanego, jeżeli ma prowadzoną egzekucję to musi dostarczyć zaświadczenie, że w roku bazowym tych alimentów nie otrzymała. Względnie zaświadczenie, że wniosła o egzekucję tych alimentów z 2023 roku i nadal ich nie otrzymała. Nie wyobrażam sobie w jaki sposób kontrola miałaby zakwestionować wypłacanie FA w takim przypadku (pobierania alimentów od dziadków), nie mieści się to w definicji nienależnie pobranych świadczeń a jakieś zalecenia pokontrolne nie stanowią źródła prawa.
Franna
Stażysta
Od: 13 mar 2025, 12:59
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x