wyrok o rozwodzie a rodzinne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 lut 2014, 11:59

Pani X pobiera zas. rodzinny od grudnia 2012r. toczyła sie sprawa o rozwód. Miała na czas procesu zasadzone na jedna corke alimenty.A ma dwie córki- na jedna alimenty były a na druga nie. teraz przyszła z prawomocnym wyrokiem orzekającym rozwód i ani słowa w tym wyroku o alimentach. mam rozumiec ze alimenty po orzeczeniu rozwodu nie obowiazują. Córki sa pełnoletnie i chyba musza same zakładac sprawę o alimenty od tatusia. Tym samym rodzinne kobiecie sie nie nalezy bo rozwiedziona ale bez alimentów na dzieci. Czy dobrze myslę???
~??xx

Napisano: 07 lut 2014, 12:04

na jedno przeciez ma zasadzone, nikt tych alimentow przeciez nie zniosl
~bb

Napisano: 07 lut 2014, 12:08

no tego nie jestem pewna. Jest zapis w postanowieniu na posiedzeniu sprawy o rozwód o zobowiązaniu do łożenia na czas trwania procesu o rozwód alimentów na rzezc małoletniej corki -wówczas małoletniej, teraz juz dorosłej
~??xx

Napisano: 07 lut 2014, 12:20

Art. 7 ust.5 Ustawy mówi ,że osobie samotnie wychowującej dziecko zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli nie zostało na to dziecko zasądzone świadczenie alimentacyjne.
~Monia

Napisano: 07 lut 2014, 12:23

No i własnie jakos mi nie gra to, bo w wyroku o rozwodzie nic na temat aliment ów , żadnej wzmianki. Klientka sama sie wysypała że alimenty na córke sie skonczyły od kiedy ma prawomocny wyrok i córka musi sama teraz tatusia scigac o alimenty bo pelnoletnia
~??xx

Napisano: 07 lut 2014, 13:52

zabezpieczenie powództwa (alimenty ) były na czas trwania procesu rozwodowego. - czyli teraz nie obowiazuje postanowienie.

Jak dzieci sa pełnoletnie same muszą wystapić o alimenty od ojca. Do tego czasu nie przyslugują zasilki rodzinne.
~~o~

Napisano: 07 lut 2014, 14:11

dzieki za podpowiedzi, tez tak myślałam
~??xx

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x