Pani X pobiera zas. rodzinny od grudnia 2012r. toczyła sie sprawa o rozwód. Miała na czas procesu zasadzone na jedna corke alimenty.A ma dwie córki- na jedna alimenty były a na druga nie. teraz przyszła z prawomocnym wyrokiem orzekającym rozwód i ani słowa w tym wyroku o alimentach. mam rozumiec ze alimenty po orzeczeniu rozwodu nie obowiazują. Córki sa pełnoletnie i chyba musza same zakładac sprawę o alimenty od tatusia. Tym samym rodzinne kobiecie sie nie nalezy bo rozwiedziona ale bez alimentów na dzieci. Czy dobrze myslę???
no tego nie jestem pewna. Jest zapis w postanowieniu na posiedzeniu sprawy o rozwód o zobowiązaniu do łożenia na czas trwania procesu o rozwód alimentów na rzezc małoletniej corki -wówczas małoletniej, teraz juz dorosłej
Art. 7 ust.5 Ustawy mówi ,że osobie samotnie wychowującej dziecko zasiłek rodzinny nie przysługuje jeżeli nie zostało na to dziecko zasądzone świadczenie alimentacyjne.
No i własnie jakos mi nie gra to, bo w wyroku o rozwodzie nic na temat aliment ów , żadnej wzmianki. Klientka sama sie wysypała że alimenty na córke sie skonczyły od kiedy ma prawomocny wyrok i córka musi sama teraz tatusia scigac o alimenty bo pelnoletnia